Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Ponedjeljak, 29. 4. 2019.

Jedino kvalitetom možemo konkurirati jeftinijim talijanskim i španjolskim pršutima

Piše:  Lollipop PR Tomislav Smoljanović
Jedino kvalitetom možemo konkurirati jeftinijim talijanskim i španjolskim pršutima

Prezentacija proizvođača pršuta na Trgu bana Jelačića u sklopu petih Dana hrvatskog pršuta izazvala veliki interes posjetitelja i gužve na štandovima. Brendiranje domaćih proizvoda i edukacija kupaca idući su zadaci proizvođača i Vlade.

Izložbeno-prodajnom prezentacijom na Trgu bana Jelačića završeni su peti Dani hrvatskog pršuta. Ljubitelji ove delicije odazvali su se manifestaciji u velikom broju, a najveća gužva bila je na štandu novog šampiona, pršuta Drniških delicija Maran. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti proizvode te se upoznati sa sve četiri zaštićene vrste hrvatskog pršuta: dalmatinskim, drniškim, istarskim i krčkim. 

„Interes potrošača je vrlo velik, pa ovakvih manifestacija treba biti što više kako bismo promovirali naše kvalitetne proizvode i bili u izravnom kontaktu s potrošačima bez posredovanja trgovačkih centara“, naglasio je Vlado Prančić, vlasnik pršutane Smjeli. “Domaćim potrošačima su cijene ponekad previsoke, no često i nisu educirani o oznakama zaštićenih proizvoda. Na tome moramo svi zajedno više poraditi, i pršutari i ministarstva”, dodao je Vjekoslav Žužić iz Kuće krčkog pršuta.

Dani hrvatskog pršuta

Tijekom petih Dana hrvatskog pršuta zaključeno je kako je idući zadatak brendiranje domaćih proizvoda.

"Italija je uložila ogroman novac kako bi brendirala i učinila prepoznatljivim pršut iz Parme koji ima tradiciju dugu nekoliko desetljeća. Tek na taj način možemo računati i na više cijene naših proizvoda. Sama zaštita i označavanje proizvoda ne jamči odmah i višu cijenu", izjavio je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta na okruglom stolu o certificiranim pršutima.

Velik problem su dampinške cijene talijanskih i španjolskih proizvoda u trgovačkim centrima, naglasila je Ana Babić iz pršutane Voštane, dodajući kako hrvatski pršutari mogu konkurirati jedino kvalitetnim autohtonim proizvodom o kojem potrošači trebaju biti educirani.

Okrugli stol o certificiranim pršutimaOkrugli stol o certificiranim pršutima

„Hrvatski pršuti su jako dobre kvalitete pogotovo otkako je uvedena zaštita proizvoda. Kontrolira se tehnološki proces proizvodnje i samim time jamči bolja kvaliteta kojom sada domaći proizvodi mogu itekako konkurirati stranima", izjavila je Nives Marušić Radovčić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Na tom se fakultetu upravo uvodi novi kolegij "Proizvodnja i kvaliteta pršuta" kojim će se i znanstveno podupirati ovaj najkvalitetniji mesni proizvod. Bio je potreban jedan predmet koji će obuhvatiti sve - od same sirovine te svakog koraka u proizvodnji, a time i kontrolu kvalitete, istaknula je Marušić Radovčić.

Zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom i odazivom, sudionici su najavili 6. Dane hrvatskog pršuta koji će se održati iduće godine u Zadru. 

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -