Dobro došli u
G.E.T. svijet!
Nedjelja, 25 Studeni 2018

G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018 Featured

Piše  Marko Čolić, Silvija Munda
G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018

U četvrtak, 22. 11. 2018. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu održana je 7. po redu svečana dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

Nagradu je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.", objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Tomislav Stiplošek i Ronald BrausTomislav Stiplošek i Ronald Braus

Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasovalo i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika te još oko 1200 ljudi putem otvorene ankete. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 5 regija: Bregovitu Hrvatsku, Sjevernu i Srednju Dalmaciju, Južnu Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Diplome za Sloveniju dodijeljene su u listopadu, na Salonu VinDel u Mariboru, a najbolja slovenska vinarija u turističkom smislu za 2018. godinu je vinarija Doppler.

Mihaela Kopše, vinarija Doppler (Slovenija)Mihaela Kopše, vinarija Doppler (Slovenija)

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama u turističkom smislu, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, Turističkoj zajednici Krapinsko-zagorske županije, restoranima Noel, Trilogija, Alegria, Vuglec breg, Klara Premium Store, i slatstičarni 'U prolazu' iz Samobora, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Galić, Šember, Kurtalj, Kolarić, Medea i Trdenić, čija su se vina pila te staklarni Rogaška, koja je svojim čašama 'Armonia' omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno, ali i osigurala vrijedan poklon za najbolju vinariju, u turističkom smislu, u Hrvatskoj. Posebna zahvala Ugostiteljsko-turističkom učilištu Zagreb, čiji su vrijedni đaci, pod vodstvom stručnog učitelja Zorana Zelića, pomogli da svečanost protekne besprijekorno.  Također, hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje.

G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018

Kroz program svečane dodjele, prisutne goste proveo je šarmantni Ronald Braus i još jednom dokazao da je, uz ostale talente, u stanju svakom događanju svojim radom donijeti dimenziju više.

Dobitnici diploma i priznanja su:

Bregovita Hrvatska

 1. Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
 2. Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
 3. Vinarija Trdenić, Popovača

Južna Dalmacija

 1. Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
 2. Vinarija Bire, Lumbarda, otok Korčula
 3. Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Sjeverna i Srednja Dalmacija

 1. Vinarija Bibich, Plastovo & Vinarija Stina, Bol, otok Brač (dijele prvo mjesto s identičnim bodovima)
 2. PZ MasVin - maslina i vino, Polača
 3. Vinarija Kraljevski vinogradi, Petrčane

Istra i Kvarner

 1. Stancija Meneghetti, Bale
 2. Vinarija Damjanić, Fuškulin
 3. Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje

 1. Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi
 2. Vinarija Iločki podrumi, Ilok
 3. Vinarija Antunović, Dalj
G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018

Najbolji u Hrvatskoj u vinskom turizmu:

 1. Vinarija Meneghetti, Bale
 2. Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
 3. Vinarija Korta Katarina, Orebić

Osim diplome, Stancija Meneghetti je dobila i vrijednu kristalnu vazu Staklarne Rogaška.

Najbolji u Hrvatskoj: 3 Korta Katarina (Goran Tanić), 1 Meneghetti (Petar Delić) i 2 Vuglec Breg (Mario Vuglec)Najbolji u Hrvatskoj: 3 Korta Katarina (Goran Tanić), 1 Meneghetti (Petar Delić) i 2 Vuglec Breg (Mario Vuglec)

Najbolji u Bosni i Hercegovini u vinskom turizmu: Vinarija Vukoje iz Trebinja & Vinarija Nuić iz Ljubuškog (vinarije dijele prvo mjesto s identičnim bodovima)

Bosna i Hercegovina: Vinarija Vukoje, Trebinje (Radovan Vukoje)Bosna i Hercegovina: Vinarija Vukoje, Trebinje (Radovan Vukoje)

Bosna i Hercegovina: Vinarija Nuić, Ljubuški (Ivan Marinović)Bosna i Hercegovina: Vinarija Nuić, Ljubuški (Ivan Marinović)

Najbolji u Srbiji u vinskom turizmu:  Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića

Srbija: Vinarija Zvonko Bogdan, Palić (p. Ivan Aleksić)Srbija: Vinarija Zvonko Bogdan, Palić (p. Ivan Aleksić)

Najbolji u Crnoj Gori u vinskom turizmu:    Vinarija Plantaže iz Podgorice

Crna Gora: Vinarija Plantaže iz PodgoriceCrna Gora: Vinarija Plantaže iz Podgorice

Najbolji u Makedoniji u vinskom turizmu:   Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Makedonija: Vinarija Chateau Kamnik, Skoplje (Natalija Kuzmanovska)Makedonija: Vinarija Chateau Kamnik, Skoplje (Natalija Kuzmanovska)

Posebna priznanja

Posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture: Vinoteka i wine bar Bornstein

Priznanje za razvoj vinske kulture: Vinoteka i wine bar Bornstein (Ivan i Doris Srpek)Priznanje za razvoj vinske kulture: Vinoteka i wine bar Bornstein (Ivan i Doris Srpek)

Posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma: Exotic Wine Travel

Posebno priznanje za promicanje vinskog turizma: Exotic Wine Travel (preuzeo: Matthew Horkey)Posebno priznanje za promicanje vinskog turizma: Exotic Wine Travel (preuzeo: Matthew Horkey)

Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u promicanju eno-gastronomije ove godine je posthumno dodijeljeno Darku Baretiću, a priznanje je, u ime njegove obitelji, preuzeo njegov veliki prijatelj Željko Bročilović Carlos

Posebno priznanje za životno djelo: (posthumno) Darko Baretić (preuzeo Željko Bročilović Carlos)Posebno priznanje za životno djelo: (posthumno) Darko Baretić (preuzeo Željko Bročilović Carlos)

Dobar Start

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.

Priznanje Dobar Start za 2018. godinu dobila je vinarija Galić iz Kutjeva.

Dobar Start: Vinarija Galić, Kutjevo (Slaven Jeličić)Dobar Start: Vinarija Galić, Kutjevo (Slaven Jeličić)

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

G.E.T. Awards: Bijeli grozd 2018

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Vinarija Kolar, Suza
Vinarija Kolar, Suza