Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Srijeda, 13. 2. 2019.

En Primeur 2019. Istre, Kvarnera i Bregovite Hrvatske  

Piše:  Tomislav Smoljanović
En Primeur 2019. Istre, Kvarnera i Bregovite Hrvatske  

Više od šezdeset istarskih vinara te nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak vinara Bregovite Hrvatske predstavilo je vina berbe 2018. na   tradicionalnom En Primeuru u zagrebačkom hotelu Esplanade.  

„Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija, koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a ova 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

„Rast ugleda naših vina sada se već može vidjeti i kroz brojke.  Izvoz vina porastao je za više od 22 posto  u prvih deset mjeseci prošle godine u segmentu vina više cjenovne kategorije.  Budući da je malvazija jedno od omiljenih vina turista, očekujem da će upravo vina dati svoj doprinos i turističkoj ponudi i turističkom identitetu Republike Hrvatske. HGK će i dalje kroz Udruženje vinarstva i pomoću nacionalnog brenda kojeg smo razvili, Vina Croatia – vina mosaica, raditi na međunarodnoj promociji vina, za što ćemo još snažnije uz vlastita sredstva koristiti i sredstava fondova EU i vinske omotnice“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

En Primeur

Mladim malvazijama oduševljen je i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba koji je tradicionalno došao pozdraviti istarske vinare, a podršku je dao i Ezio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije.

„I ovom prigodom sam se uvjerio da u Istri nema loših vina. Danas možemo pričati samo o dobrim i još boljim malvazijama. Naša je tehnologija na svjetskoj razini, a i istarski vinari su redom školovani i kontinuirano se educiraju, što je izvrsna nadogradnja na tradiciju koju imamo u vinarstvu. Jedino po čemu se malvazije razlikuju su nijanse koje im daje terroir, odnosno položaj s kojeg dolaze“, istaknuo je Pinzan.

Upravo se o terroiru govorilo na radionici koja se već drugu godinu održava u sklopu ove manifestacije.

En Primeur

Dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci, predstavio je devet malvazija s pet različitih dijelova poluotoka. Svaka od malvazija nijansama, bojom, mirisom i okusom odražava područje s kojeg dolazi. I ovoga puta naglasak je bio na terroiru i njegovim specifičnostima, a ne na proizvođačima pa etikete nisu otkrivene.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -