Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Ponedjeljak, 20. 2. 2017.

Chef humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj

Piše:  Foto: Silvija Munda
Chef humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj

Prva Chef humanitarna akcija održala se u veselom okruženju kuhara, volontera, obitelji, djece i prijatelja u Lopatincu u restoranu Međimurski dvori, 16. veljače 2017. godine.

U organizaciji Općine Sveti Juraj na Bregu, restorana Međimurski Dvori uz volontere kuhare Hrvatskog kuharskog saveza, SKMER-a (Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija) i voditeljice projekta „Kušaj, voli, daruj“ Željke Balja, u suradnji s Međimurskom udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID), u sklopu mjeseca ljubavi organizirali su humanitarnu akciju - KUŠAJ, VOLI, DARUJ.

humanitarna akcija - Kušaj, voli, darujOdržala se u Lopatincu u restoranu Međimurski dvori, 16. veljače 2017. godine, a u svrhu prikupljanja sredstva za podršku programu rada MURID-a koji pruža stručnu podršku roditeljima i djeci kod utvrđenih bioloških i socijalnih rizika koji utječu na ukupan razvoj djeteta i njegovu punu integraciju u društvo.

Na samom otvorenju humanitarne akcije goste su pozdravili načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, vlasnici restorana Međimurski dvori Tatjana i Marijan Martinjaš, izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko i voditeljica projekta Željka Balja, podržavajući ovakve humanitarne akcije koje jačaju povezivanje organizatora, kuhara i potrebitih obitelji.

Načelnik Anđelko Nagrajsalović prisutne je pozdravio sljedećim: „Općina Sveti Juraj na Bregu je općina s više rođenih nego umrlih. To je općina koja ima i novu školsku kuhinju, a posebnu pažnju pridajemo upravo najmlađima za koje smo se i danas ovdje okupili, zato zahvaljujem na ovakvoj inicijativi voditeljici akcije, svim organizatorima, kuharima, volonterima i svima vama koji ste došli pružiti potporu svojim donacijama.“

humanitarna akcija - Kušaj, voli, darujhumanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj

Za potrebe humanitarne akcije kuhao se rižoto, čiji su glavni sastojci ljubav, zajedništvo, toplina, veselje, smijeh i radost, a našlo se tu i kiflica, kobasica u vinu, štrudli od maka, jabuka, čipsa od jabuka i ostalih delicija.

humanitarna akcija - Kušaj, voli, darujhumanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj

Za toplu dobrodošlicu pobrinuli su se gostujući kuhari: Kristian Kozmić, Ivica Devčić, Marija Kuzminski, Ljiljana Sedlanić, Renato Pofuk, te Doris Vlah i Luka Dančulović, poznatiji kao natjecatelji kulinarske TV emisije RTL-a ‘3, 2, 1 - kuhaj’, dok s se za dobru atmosferu pobrinuli simpatična voditeljica programa Aleksandra Ličanin i Trio bend Igor Baksa i prijatelji.

humanitarna akcija - Kušaj, voli, darujGosti su u humanitarnoj akciji sudjelovali kupnjom donacijskog kupona od 30 kuna za vrhunski gastronomski užitak s uključenim pićem po izboru (vino ili sok) vinskih kuća Hažić i Cmrečnjak. Za Udrugu MURID ovom je prilikom uspješno prikupljeno 2.010,00 kuna, a vjerujemo da će taj iznos u budućim akcijama biti još veći.

Svaki kupljeni kupon sudjelovao je i u tomboli, a sretne dobitnike iz lonca izvlačio je simpatični Luka Pokupec iz Čakovca, kojem je s 18 mjeseci dijagnosticiran autizam, pervazivni razvojni poremećaj te poremećaj komunikacije. Luka je upravo uz pomoć terapija i neumornog vježbanja, danas s pet i pol godina zdrav i napredan dječačić, koji redovno ide u vrtić gdje uči čitati i pisati, što je još jedan dokaz koliko se ranom intervencijom jako puno može postići.

humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (donacijski kuponi sudjelovali su u tomboli)humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (Aleksandra Ličanin i Luka Pokupec)

Važno je napomenuti, kako je Udruga MURID osnovana 2011. godine s ciljem promicanja dobrobiti i pomoći djeci s biološkim ili socijalnim rizikom za optimalan razvoj u Republici Hrvatskoj, što uključuje edukativni, istraživački i savjetodavni rad u području ranog razvoja djece, a takva vrsta skrbi neophodna je i od presudne važnosti njihovim roditeljima i obiteljima.

U dječjem kutku, dobro su se zabavili oni najmlađi uz pomoć donatora tvrtke Rainstal i udruge MURID koji su aktivno volontirali na zelenom tepihu i igraonici - toboganu. Završetak humanitarne akcije najteže je pao onima koji su morali poći na spavanje pa je bilo tu i suza na kraju.

humanitarna akcija - Kušaj, voli, darujhumanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj

Svim sudjelujućim organizatorima, kuharima i volonterima u znak zahvale uime Općine Sveti Juraj na Bregu uručene su knjige Škrinjica nostalgije - čestitke u očima prošlosti, autora Srećka Pospišila te zahvalnice i mali darovi iznenađenja ispred Udruge Murid koje je uručila izvršna direktorica Silvija Pucko

Podjelu zahvalnica Silvija Pucko popratila je ovim riječima: „Snaga MURID-a ogleda se u snazi zajednice koja brine o svojim najmlađim članovima - djeci, a osobito o onima koji u život zakorače s rizicima zbog kojih je njima i njihovim obiteljima potrebna stručna podrška ali i dobronamjerna podržavajuća okolina. Veliko hvala svim organizatorima koji su ovom akcijom odabrali i odlučili podržati MURID. Energija, optimizam i dobre namjere mogu rušiti sve barijere, a to je upravo ovim događajem tim suorganizatora vođen prekrasnom Željkom Balja i potvrdio. U tjednu ljubavi uspjeli smo okupiti sve generacije i spojiti ih kroz predivan gastronomski užitak s notom onog najvažnijeg u nama – biti čovjek čovjeku. Promijenimo li početak ljudskog života, promijenit ćemo cijeli život tog bića, ali i zajednice u kojoj će živjeti svi zajedno!“

humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (Željka Balja, Silvija Pucko, Anđelko Nagrajsalović)humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (Željka Balja, Silvija Pucko, Anđelko Nagrajsalović)

Vlasnici restorana Međimurski dvori, Tatjana i Marijan Martinjaš za završetak humanitarne akcije izjavili su: „Hvala vam svima, bilo nam je zaista zadovoljstvo sudjelovati! Pokrenuli smo se, navukli pregače, zasukali rukave i u dobrom društvu gostujućih kuhara skuhali donacijski rižoto, u nadi kako će se prikupiti što više sredstva i kako će svake godine upravo mjesec veljača biti mjesec -  kušanja, darivanja i ljubavi, za one koji nas trebaju i koji nas čekaju da im pokažemo naše veliko srce. Hvala svim organizatorima, kuharima i volonterima na povjerenju i sudjelovanju, i hvala Općini Sveti Juraj na Bregu i udruzi MURID na ovim prekrasnim darovima i zahvalnicama, koje će nas svakim danom podsjećati da smo učinili nešto dobro za zajednicu a ujedno sklopili nova i lijepa prijateljstva.“

humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (Marijan i Tatjana Martinjaš, Silvija Pucko, Anđelko Nagrajsalović)humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj (Marijan i Tatjana Martinjaš, Silvija Pucko, Anđelko Nagrajsalović)

Više fotografija s manifestacije možete naći u foto galeriji.

O organizatorima i sudionicima:

Općina Sveti Juraj na Bregu prema zemljopisnom obilježju pripada rubnom južnom i jugoistočnom dijelu Gornjeg Međimurja. Površina Općine iznosi 30,17 km2, te je jedna od najgušće naseljenih općina u Međimurskoj županiji sa 164,3 st/km2, a sastoji se od devet mjesta i graniči sa još sedam međimurskih Općina. Ime je dobila po poznatom kršćanskom mučeniku Svetom Jurju koji je prikazan i na grbu Općine. Na području Općine Sv. Juraj na Bregu nalazi se deset poznatih nalazišta rijetkih leptira livadnih plavaca; velikog livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca. Obje su vrste na listi od devet najugroženijih vrsta leptira u Europi i pod stalnim su nadzorom znanstvenika. U europskim su razmjerima izuzetno rijetke livade na kojima žive i veliki i zagasiti livadni plavac, a najveće nalazište – livade Bedekovićeve Grabe imaju status spomenika prirode na što smo izrazito ponosni. (www.svetijurajnabregu.hr)

Izletište Međimurski dvori smješteno je u samom srcu Međimurske županije, u živopisnom mjestu Lopatinec, svega 6 km udaljenom od Čakovca, poznato po jedinstvenom ambijentu. U suglasju s bajkovitom prirodom koja ga okružuje, svojom ljepotom i čarima, nameće se kao nezaobilazno mjesto posjeta dobrih znalaca vrhunskih gastronomskih užitaka, kao i turista koji posjećuju ove krajeve. U sklopu restorana nalazi se i Etno Art Chef kreativna kuhinja, pomoću koje možete putovati kroz vrijeme i prostor! Mirisima začina, uvode vas u novu avanturu okusa koji će vas podsjetiti na posebne trenutke životnih radosti i stvoriti neke nove nezaboravne trenutke duženja i zabave. (www.medjimurski-dvori.hr)

Hrvatski kuharski savez, nacionalni je savez koji djeluje na području Republike Hrvatske, a u njega su udružene kuharske udruge organizirane po županijama i gradovima. Članovi udruga su hrvatski kuhari i slastičari bez obzira na mjesto zaposlenja, oni iz velikih hotelskih kuća, ali i oni iz malih obiteljskih restorana, gostionica, pizzeria itd. Članovi Saveza mogu biti i sve osobe povezane s kulinarskom strukom (konobari, vlasnici objekata i sl.) kao i kuhari i slastičari iz inozemstva. Hrvatski kuharski savez neprofitna je udruga upisana u registar udruga Republike Hrvatske i član je Svjetske kuharske federacije WACS. (kuhar.hr)

SKMER djeluje od 2006. godine te su od svog osnivanja do danas organizirali i realizirali brojna događanja i projekte vezane za gastronomiju kao što su natjecanja kuhara, gastro izložbe, sajmovi, festivali gastronomije, prezentacije i edukacije. Članovi udruge sudjeluju na raznim manifestacijama i projektima sličnih domaćih i inozemnih organizacija. Posebno se ističu u sudjelovanjima na međunarodnim kuharskim natjecanjima na kojima je SKMER kuharska reprezentacija do sada osvojila ukupno 126 medalja. (www.skmer.hr)

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -