Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
- promo -
Srijeda, 3. 5. 2017.

Iz Osijeka po vinogorjima

Piše:  Foto: Zvonimir Janković, Dražen Lazić, Mario Jukić
Iz Osijeka po vinogorjima

Ovo izdanje kolumne posvećeno je dvjema vinarijama i dvama vinskim barovima te Osijeku, gradu sa svih strana okruženog vinogorjima, čiji je nekadašnji glavni gradski trg nosio ime Vinski trg i koji je, sve do prije pedesetak godina, imao vinograde u samom centru grada. Budući da sam zagovaratelj bike & wine koncepta, iskoristio sam lijepo travanjsko vrijeme te sva četiri vinska subjekta s odabranim društvom obišao biciklom!

Opća je percepcija šireg osječkog područja kao regije nepregledne ravnice; gigantskih polja pšenice, kukuruza i suncokreta. Prema podacima Vinogradarskog registra, Osječko baranjska županija ima najveću proizvodnju vina u državi; jedina je županija u Hrvatskoj u kojoj se proizvede više od 100 tisuća hektolitara vina godišnje. U županiji se nalaze četiri vinogorja, a Osijek je u središtu toga četverokuta. Zapadno od Osijeka je feričanačko vinogorje, južno je đakovačko, istočno erdutsko, a sjeverno je baranjsko vinogorje. Sva četiri vinogorja su od centra grada udaljena 30 - 40 kilometara, a nisu daleko ni Ilok ili Zlatna dolina pa ni mađarski Vilánny, koji je uz Tokaj njihovo najpoznatije vinogorje i koji je, prije podjele na Baranju i Baranyu, bio integralni dio beljskog veleposjeda.

Najstarije ime današnjeg trga Svetog trojstva u Tvrđi - povijesnoj jezgri Osijeka je Vinski trg. Vino se tamo dopremalo svake srijede i subote te prodavalo ugostiteljima i vojnicima. Postoji i kazališna living history predstava "Vinski trg" u kojoj publika, kroz interakciju s glumačkim postavom, upoznaje povijesne činjenice, starogradske priče i legende osječke Tvrđe. Posebnost „šetnji“ kroz Tvrđu je što različiti kostimirani, povijesni i fikcionalni likovi kroz interakciju s publikom, na inovativan i slikovit način, prepričavaju povijest ovog kraja i uprizoruju scene iz života Tvrđe, vezane za konkretne lokacije, a jamče novi doživljaj povijesno urbane jezgre grada Osijeka.

Kroz predstavu, publiku vodi barunica Paulina von Hermann, poznatija kao Mačkamama, a završetak je u regionalnog vinoteci kod Vodenih vrata.

Premijerno izvođenje predstave vinski trg, photo by Dražen LazićPremijerno izvođenje predstave vinski trg, photo by Dražen Lazić

 

Predstava se izvodi u produkciji Hrvatskog društva kulturnog turizma –CROCULTOUR. Scenarij potpisuje Siniša Kovač, a produkciju Jesenka Ricl, predsjednica društva. Dio je interaktivnog projekta "Zaboravljena tvrđa" koji promovira povijesne činjenice te materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu osječke Tvrđe kroz kazališno turističke predstave. Cilj projekta je razviti konkurentan i kvalitetan kazališno turistički sadržaj kroz realizaciju inovativnih rješenja kulturnog turizma, promicanje tradicije i bogate kulturne baštine grada Osijeka, njegova identiteta i raznolikosti. Na sadržajnoj razini temelji se na povijesnim činjenicama, poznatim gradskim pričama te manje poznatim legendama iz života Tvrđe. Na formalnoj razini projekt je multidisciplinaran, na granici turističke ture i izvedbene umjetnosti, koji koristi interaktivne strategije komunikacije s publikom.

U Osijeku su nekad postojali vinogradi u samom središtu grada, a bili su u vlasništvu kapucinskog samostana. Kapucini su ondje proizvodili vino za svoje liturgijske potrebe, a vinograd je posječen šezdesetih godina prošloga stoljeća, u valu nagle urbanizacije Osijeka.

VINOTEKA VINITA

Kada u Osijeku poželite kvalitetan tretman nepca čašom vina, svi putevi odvest će vas u smjeru Vinite. Smještena je u ulici Josipa Jurja Strossmayera – popularnoj Štrosiki, tik uz središnji osječki trg. Vinoteku su 2011. godine osnovali supružnici Tanja i Vinko Ručević. U protekle četiri godine Vinita je uspjela u onome što je njezinim vlasnicima bila želja i cilj – kreirati program različitih sadržaja kojim će privući, a ujedno i educirati građane, promičući i podižući kulturu stola na višu razinu, a samim time i kulturu uživanja u vinu.Bogat program upotpunjavaju razne kreativne aktivnosti vezane uz vino, kao što je amatersko natjecanje u slijepom kušanju vina Naj nepce, namijenjeno svim entuzijastima i ljubiteljima vina.

Vinoteka Vinita, Vinko i Tanja RučevićVinoteka Vinita, Vinko i Tanja Ručević

 

Rustikalni stil, naglašen zidovima obloženim crvenom ciglom i drvenim namještajem, Vinitu pretvara u maleni vremeplov koji uz okus dobroga vina, posjetiteljima vraća duh prošlih vremena. Ono što posjetitelje uvijek iznova vraća Viniti jest jednostavan domaći šarm, koji sve prisutne u tren oka pretvara u strastvene zaljubljenike u vino.

Bogatu rapsodiju okusa omogućuje širok izbor vrhunskih vina iz svih regija Hrvatske, uključujući mnoga imena domaćih vinara koja se ne mogu pronaći u trgovačkim centrima, ali i mnoga imena iz uvoza. Vinska karta Vinite broji oko 350 etiketa iz cijeloga svijeta, zbog čega ovo mjesto krase epiteti najvećeg i najraznolikijeg izbora vina koji se može pronaći na jednom prostoru.

U šarmantnom ambijentu podruma Vinite održane su mnogobrojne vođene degustacije i enogastronomske edukacije, uspijevajući uvijek okupiti šarolik dijapazon posjetitelja - od vrhunskih sommeliera pa sve do povremenih konzumenata tog plemenitog pića.

Vinoteka VinitaVinoteka Vinita

Osim dražesnog ambijenta i pozitivnih vibracija kojima odjekuje spomen imena ove vinoteke, upravo je Vinita mjesto iz kojeg je niknuo prvi osječki vinski festival - WINEOS, po prvi puta održan 2014. godine u Muzeju Slavonije, a nastavlja se četvrtu godinu zaredom 1.-2.prosinca 2017. Vezano uz nadolazeći festival Tanja Ručević je istaknula:

Festival je objedinio prezentacije, seminare i edukativne radionice za poslovne ljude, trgovce, sommeliere, ugostitelje, novinare i ljude iz javnog života te kušanja vina i raznih delicija za sve ljubitelje vina i gastronomije i time posjetiteljima pružio priliku da saznaju mnoštvo detalja iz enogastro riznice okusa i znanja. S WINEOSom, Osijek je po prvi puta u svojoj povijesti grada dobio festival koji je u cijelosti posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i hrvatske turističke ponude.

Zbog kvalitetne ponude urbanih sadržaja, ova je vinoteka postala ugledno i popularno okupljalište osječkih vinoljubaca; stoga, kada se nađete u blizini, nemojte oklijevati svoje nepce počastiti u Viniti.

WINE BAR BARRIQUE

U svojim lutanjima, u neprekidnoj potrazi za savršenim hedonističkim užitkom obišao sam brojne restorane, barove, izletišta, ali titula odredišta s najljepšim pogledom (barem u panonskoj Hrvatskoj) definitivno pripada wine baru Barrique.

Barrique je smješten pored monumentalnog spomenika "Pobjeda" kipara Antuna Augustinčića posvećenog batinskoj bitci, u narodu popularno zvanog "Julka". Inače, od samog sela Batina u kojem je nedavno otvoreno i pristanište za kruzere i koje je jedino baranjsko mjesto na samom Dunavu, Barrique je udaljen oko dva kilometra, i da biste do njega došli, morate proći nisku gatora na strmoj kaldrmi, a potom i kroz nepregledne vinograde.

Barrique u ponudi ima isključivo baranjska vina.

wine bar Barrique, photo by Zvonimir Jankovićwine bar Barrique, photo by Zvonimir Janković

 

Sve se tu vrti oko vina. Prije otvaranja wine bara tu je bila prodavaonica vina Kalazić, a u trenutku kada sam razgovarao s vlasnicom Marinom Šašlin, priključili su nam se i Zagrepčani zaposleni u tvrtki za reviziju trošenja sredstava iz EU fondova, a koji su tih dana bili u radnoj posjeti vinarijama Pinkert iz Suze i Kronos iz Batine.

Marina nije slijedila put većine mladih koji gledaju samo kako da uteknu iz ovog područja; nakon završenog Menadžmenta u turizmu u Iki pored Opatije i stručnog usavršavanja na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu vratila se u Batinu i otvorila Barrique.

wine bar Barrique - Marina Šašlin, photo by Zvonimir Jankovićwine bar Barrique - Marina Šašlin, photo by Zvonimir Janković

I wine bar Barrique promovira bike&wine koncept. Koncem prošlog kolovoza se održao se Liberty fest koji je imao edukativne, zabavne i sportsko rekreacijske komponente. Između ostalog održana je i biciklijada pod motom Otkrijete skrivenu DRAŽ Baranje (Batina se nalazi u općini Draž), čija je trasa išla kroz vinograde i surduke, obroncima Banovog brda, a start i cilj je bio upravo ispred wine bara Barrique.

VINARIJA HUDOBEC

Posjetio sam baranjskog vinara Josipa Hudobeca koji tvrdi da je jedini komercijalni vinar na ponajboljem baranjskom vinogradarskom položaju - Goldbergu.

Belje je zaštitilo ime Goldberg što je i naziv njihove premium linije vina, međutim Belje svojih vinograda na Goldbergu nema. Ne kažem da su ta vina loša, već jednostavno da nisu s vinogradarskog položaja Goldberg. Osim mene kao vinogradara na Goldbergu postoji i još nekoliko voćara. Doduše, postoji i još nekoliko vikend vinara s tristotinjak trsova, ali oni proizvode isključivo za vlastite potrebe. Dosta vina prodam na kućnom pragu, da sam lociran na nekoj važnijoj prometnici, postotak bi bio i veći. Nažalost, Popovac je u prometnom smislu slijepo crijevo Baranje.

Josip HudobecJosip Hudobec

Osim vinarije, Josip ima i prenoćište i izletište. Nakon prve ceste koja je presjekla Banovo Brdo na relaciji Kotlina – Podolje, priprema se izgradnja ceste Kamenac – Popovac. To bi znatno ublažilo prometnu izolaciju Popovca i vinarije Hudobec i znatno pospješilo Josipovu vinsko - turističku priču.

Inače zanimljivo je da, iako locirano u srcu Baranje, većina stanovništva Popovca je iz Hrvatskog Zagorja. Još jedan djelić baranjskog multikulturalnog mozaika.

VINARIJA BRZICA

Vinarija Brzica smještena je na Erdutskoj kosi i to na mjestu gdje Dunav meandrira formirajući svojevrstan poluotok ispresijecan kanalima Hagl i Porić.

Jedinstveni su po tome što imaju više nasada s crnim sortama grožđa nego s bijelim. Posjeduju 6 hektara vinograda na lesnom tlu Erdutske kose, na 150 metara nadmorske visine. Od toga je 2/3 zasađeno crnim sortama. Svi trsovi se nalaze na jednom vinogradarskom položaju. Na tržište plasiraju graševinu, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, te cuvée koji osim merlota i cabernet sauvignona sadrži i vranac! Iako vranac kao sorta nije tipičan za Podunavlje, ovdje se pokazao zahvalnim, te zahvaljujući njemu proizvode jedinstveni cuvée. Sva crna vina odležavaju u barrique bačvama. Za kvalitetu vina uvelike je odgovoran i Slobodan Čapin, enolog i konzultant - vanjski stručni suradnik vinarije Brzica.

Vinarija BrzicaVinarija Brzica

Godišnje proizvedu između 35 i 40 tisuća litara vina. Vinski podrum je star preko sto godina, ali je bio u lošem stanju te su ga temeljito obnovili i revitalizirali. Neka bijela vina pakiraju i u prozirne boce da se i prije otvaranja može dobiti dojam o boji i bistroći. Svaka boca svih vina ima svoj log broj. Označena je godina berbe i količina napunjenih butelja iz te berbe. Zalažu se da to postane standard kod svih vinara.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -