Srijeda, 01 Lipanj 2016

Ciklo G.E.T. Tour Korčula 2016

Written by 
Ciklo G.E.T. Tour Korčula 2016 Foto: Helena Pletković

Priča oko koje se zadnjih nekoliko godina u turizmu vrti sve je, naravno, pred i posezona. Ima tu svakakvih ideja i prijedloga; neki su odlični, neki baš i nisu, ali bože moj. Dakle, ono što je svima jasno, jest da sezonu treba svakako produžiti. Mi smo još prije nekih 3-4 godine osmislili Ciklo G.E.T. Tour, to jest manje biciklijade kojima je u prvom planu cilj da se biciklistima predstave lokalni OPG-ovi, vinarije, uljare, konobe i slične destinacije. Eto, proizvod kao stvoren za predsezonu. Tu treba svakako uzeti u obzir i činjenicu da su biciklisti u samom vrhu po potrošnji, kada su turisti u pitanju.

Dakle, ideja je tu - sad je još treba i sprovesti u djelo. Nakon nekoliko pojedinačnih ruta, trebalo je provjeriti kako će funkcionirati na razini destinacije. Odabir lokacije - vrlo logičan, kada je G.E.T. Report u pitanju - otok Korčula. Kako je otok podijeljen na pet turističkih zajednica, pada sljedeća odluka: ne radimo jednu, već tri biciklijade ili, kako smo to nazvali, ciklo-vikend. Vozi se u petak na području Vela luke i Blata, u subotu Brna i Smokvica, a u nedjelju Korčula i Lumbarda. Naravno, treba nam suradnja svih pet TZ-ova. Mnogi su rekli da nema šanse da ujedinimo sve turističke zajednice... E, pa ima! Napravili smo to, dokazali da se može i na tome im posebno zahvaljujem. Bili ste divni partneri, a bit ćemo još i bolji!

  

Naravno, nije sve išlo lako. Kako država stalno gura priču o pred i posezoni i kako smo ipak ujedinili cijeli otok, i priča je odlična, i događa se u predsezoni... Ne, od županije nismo dobili podršku, jer se režu sredstva. Oni su, naravno, samo produžetak TZ Hrvatske pa ih i ne krivim za to, ali HTZ i ministarstvo... To je već druga priča. No dobro, mi smo to odlučili napraviti i idemo s ili bez dodatne pomoći.

Treba reći da je priča bila sjajna. Sudionika nije bilo puno, taman dovoljno da vidimo kako će proći prva godina - da uvidimo greške i da ih ispravimo ubuduće. Ono što je bitno istaknuti - najviše su se zainteresirali stranci, a bila je i mala ekipa iz Zagreba... Dakle, turisti, a njima je to i namijenjeno, jer Ciklo G.E.T. Tour je prvenstveno turistički proizvod. Još jedna bitna stvar je to što su sudionici skoro na svakom mjestu gdje smo stali kupili nešto od proizvoda i to smo im kasnije dostavili. Sve se odvijalo upravo onako kako smo i zamislili. Kad sad pogledamo, mislimo da smo napravili odličan turistički proizvod; turisti su detaljnije upoznali otok, posebice gastro ponudu, a lokalnim ljudima doveli smo kupce bolje platežne moći na kućni prag. Mislim da ne može bolje.

Sada je na TZ da ove ciklo-gastro ture stave u ponudu i da od njih naprave profitabilni program, a mi smo im, naravno, na dispoziciji za svaku pomoć. I svakako, ako datum ostaje isti, treba krenuti već sada s radom za iduću godinu; napraviti prepoznatljiv brend "Korčulanski ciklo vikend" i sljedeće godine ćemo sigurno imati autobus ili više ljudi koji će doći na Korčulu upravo zbog Ciklo G.E.T. Toura.

Tomislav Stiplošek

Detaljnije o ovogodišnjem Ciklo G.E.T. Touru na otoku Korčuli:

 

Petak, 13.5.2016. Vela Luka >> klik za više << Petak, 13.5.2016. Vela Luka

Široka gastronomska ponuda Vele Luke temelji se na nizu kvalitetnih restorana i konoba u kojima se nude lokalni specijaliteti i druga jela. Većina njih smještena je u samom centru mjesta, a na širem području Vele Luke nalazi se i nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se u autentičnom dalmatinskom ambijentu nudi tradicionalna veloluška kuhinja, domaća vina i ostalo. No bitno je znati da je simbol veloluške tradicije i kulture - maslinarstvo.

Više o Vela Luci: http://www.tzvelaluka.hr

Start: hidroavionsko pristanište Vela Luka

2015. godine je Vela Luka dobila hidroavionsko pristanište, koje se nalazi odmah do trajektnog, a uvođenje linije Vela Luka - Split od velikog je značaja za cijeli otok Korčulu.

OPG Jerolim

Najmanja uljara na otoku Korčuli, ekološki certificirana, nalazi se u centru Vela Luke. Simpatični i gostoljubivi Marita i Jeronim Petković prerađuju i proizvode maslinovo ulje i proizvode od masline (liker, zelene masline bez konzervansa, maslinov plod u voćnom sirupu, aromatizirano maslinovo ulje, sortna ulja, čaj od masline), koje većinom prodaju na kućnom pragu, ali njihove proizvode možete naći, također, u Zagrebu i Zadru.

https://www.facebook.com/eko.jerolim

Luška kredenca - OPG Grbin

Obitelj Grbin bavi se uzgojem, preradom i proizvodnjom domaćih proizvoda na tradicionalni način, po starim receptima, onako kako su to radili njihovi preci. Sve se radi ručno, bez strojeva i bilo kakvih umjetnih dodataka. U njihovoj ponudi naći ćete likere, rakije, džemove, ulja, slastice, prirodnu kozmetiku, sapune, ljekovito bilje, čajeve, macerate...

www.facebook.com/OPG.Grbin

Uljara Zlokić

Na samom ulazu, to jest u ovoj situaciji - izlazu iz mjesta, na jednoj lokaciji se nalaze i moderna, profitabilna uljara, i etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva. Proizvodnja u uljari odvija se na dva načina - koristeći suvremenu (kontinuirana prerada s centrifugalnim strojevima) i tradicionalnu tehnologiju (kameni mlin i hidraulične preše).

Etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas. Na starim torkulima, prešama i mlinovima, koje tamo možete vidjeti, radili su preci mnogih Velolučana.

http://www.uljarazlokic.com

   

OPG Petar Žabica

Petar i Štefica Žabica dočekali su nas na putu prema veloluškim maslinicima, baš uz oznaku biciklističke staze. Njihov objekt je u izgradnji, tako da ćemo ih iduće godine moći posjetiti u vinogradu, u kojem uzgajaju različite bijele i crvene vinske sorte. Naravno, proizvode i maslinovo ulje te likere, marmelade, čajeve...

Uljara Torkul

Uljara Torkul, u vlasništvu Fanita Žuvele, proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje i čaj od lista masline. Torkul je prvo zaštićeno maslinovo ulje s oznakom izvornosti u Hrvatskoj, uz preporuku Slow food organizacije, a čaj od maslinovog lišća ukrcao se na Arku okusa.

Uljara Torkul nalazi se u Vela Luci, ali obitelj Žuvela dočekala je bicikliste u svojem masliniku na području Potirne, što je bila odlična prilika za uživanje u prirodi i učenje o uzgoju maslina, uz degustaciju maslinovog ulja i čaja te, naravno, druženje s domaćinima, uz kraći odmor prije odlaska prema Blatu.

www.fanito.hr

Petak, 13.5.2016. Blato >>klik za više<< Petak, 13.5.2016. Blato

Blato je gradić u središtu otoka Korčule. Svojim posjetiteljima nudi mnoštvo sadržaja i usluga u samom mjestu i smještaj u brojnim apartmanima u okolnim uvalama koje se protežu u dužini od 40 km. Bogate povijesne baštine, Blato je zadržalo šarm prošlih vremena, a zanimljivo je i puno događanja i van sezone. Dođite i otkrijte sve što vam ovo mjesto i ljubazni domaćini mogu ponuditi. Više o Blatu: http://tzo-blato.hr

Start: gradski park / sjenica

Ovim dijelom rute sudionici prolaze kroz samu povijesnu jezgru Blata: drvored Zlinje (kilometarski drvored lipa - drugi najduži u Europi) te blatsku plokatu s predivnom ložom...

Blato 1902

Ovo je svima poznata vinarija i uljara, a naša kontrolna točka bila je uljara, u sklopu koje se može degustirati i kupiti ulje, vino, rakije, prirodne sapune i druge proizvode, ali i naučiti kako se proizvode sapuni od maslinovog ulja i razni melemi.

http://www.blato1902.hr/

OPG Bačić

Vinarija obitelji Bačić nalazi se u Prigradici (nekad je to bila izvozna luka za cijenjeno blatsko vino i maslinovo ulje, danas je predivno turističko mjesto koje je očuvalo autentičan ugođaj lučice). Vinarija, koju vode Zlatko Bačić i njegovi sinovi, Petar i Josip, diči se gostoprimstvom, ljubaznošću, stručnošću, naravno i kvalitetom vina, a doživljaj boravka kod njih upotpunjuje i zaokružuje pogled koji se pruža s terase.

http://korcula-cluka.com

Galerija Volat

Galerija - suvenirnica Volat prodaje unikatne suvenire koje, uglavnom, izrađuju lokalni OPG-ovi, umjetnici i udruge (vjerske, umirovljeničke, ljudi s posebnim potrebama...) - što daje tim ljudima mogućnost da rade i da se izražavaju kroz svoj rad. Dolaskom u galeriju Volat zasigurno ćete ponešto i naučiti, a kupnja unikatnih suvenira uvije je dobra odluka. Vjerujte, prodavačica  za svaki predmet točno znatko ga je izradio...

https://www.facebook.com/Galerija-Volat-758170454274670

Cilj: Konoba Zlinje

Ova konoba bogate tradicije i ugodnog ambijenta bila je mjesto na kojem je, uz ukusnu večeru i prepričavanje doživljaja, završio prvi dan bicikliranja po Korčuli.

Subota, 14.5.2016. Brna - Smokvica >> klik za više << Subota, 14.5.2016. Brna - Smokvica

Brna i Smokvica su mjesta gdje su kultura i tradicija spojeni u jedno i gdje je domovina Pošipa, gdje se ispresijecaju plodna polja i prekrasno more, gdje se izmjenjuju mirisi bora, kadulje, lavande i ružmarina i koja oduševljavaju ugođajem u kojem gost postaje prijatelj. Brna je smještena u prekrasnoj uvali okruženom zelenilom i okupanoj suncem, a Smokvica je skrivena u podnožju spojenih brda Vele i Male obale, okružena prekrasnom prirodom, vinogradima i maslinicima.

Više o općini Smokvica: http://www.brna.hr

Start: Brna, Riva

Start je bio na rivi, ispred prostora koji koristi Pomorski klub Vitar, tako da su sudionici imali priliku pogledati zanimljivu izložbu fotografija članova ovog kluba.

Loža u Smokvici i OPG Daria Tomašić

Smokvicom dominira župna crkva Blažene Djevice Marije od Očišćenja, s velikim zvonikom, Velom i Malom Pijacom te ložom iz 1700. godine - u toj loži organiziraju se razna kulturno-zabavna događanja, a sudionike Ciklo G.E.T. Toura ovaj put je dočekala g. Tomašić koja u svojem OPG-u proizvodi arancine, marmelade i druge tradicionalne proizvode od naranče.

https://www.facebook.com/OPG.D.Tomasic

Čipojino polje - vinograd vinarije Plasa

Iz Smokvice, ova ruta se nastavlja kroz smokvičke vinograde. Vinarija Plasa - Petrušac na ovoj lokaciji ima vinograde, masline i kamenu kućicu. Proizvode pošip, grk, plavac, maslinovo ulje i rakije. Uz degustaciju ovih proizvoda i sira, sudionici Ciklo G.E.T. Toura imali su priliku sami ubrati željeno povrće i začine iz vrta.

Sv. Ana i kaštela korčulanskih plemića / vinarija Didovinka i OPG Stanojević

Put nas dovodi do crkvice Svete Ane i kaštela korčulanskih plemića Kanavelić. Tu su nas s osvježenjem dočekale obitelji Didovinka (https://www.facebook.com/vinarija.didovinka) i Stanojević. Obje obitelji proizvode, naravno, Pošip, ali našlo se tu i drugih proizvoda te slatkih arancina, sušenih smokava i ušećerenih badema.

Stiniva / vinarija Grošić

U vožnji pored uzorno obrađenih vinograda čuvane sorte pošip, zastajemo u polju Stiniva, gdje nas je, uz svoje vinograde, vinom, likerima, domaćim sokovima i osmijehom dobrodošlice dočekala obitelj Banićević - Grošić.

Spomenik Pošipu - Pinćaluša / vinarija Kunjas, vinarija Tomašić

Pošip je svojevrsni svjetski raritet, zna mu se točno porijeklo, mjesto pronalaska i ime pronalazača, a upravo na mjestu pronalaska (Pinćaluša) danas se nalazi Spomenik Pošipu, njegovom pronalazaču i svim smokvičkim težacima koji ga s ponosom i trudom stvaraju.

Sudionike Ciklo G.E.T. Toura svojim su vinima na ovom mjestu dočekali Mladen Tomašić i Ljubo Kunjas, objasnili im sve o povijesti Pošipa i ponudili ih svojim vinima.

Toreta

Torete su kamene kućice u polju, na specifičan način građene prije više od sto godina, a koristile su se da bi se u polju moglo čuvati stoku i alate za vinograd. Danas ih je ostalo svega nekoliko, još uvijek su čvrste i funkcionalne, a odličan su podsjetnik na korčulansku i smokvičku povijest. U Smokvici se nalazi i vinarija istog naziva - Toreta, koju vodi Frano Baničević, čiji je šukundjed Antun dao izgraditi torete. U spomen na obiteljsku i otočnu baštinu, u sklopu te vinarije nalazi se i vinski muzej.

  

Cilj: Grill Pizzeria Žal

Na kraju ove rute opet smo se našli u Brni; na ručku i druženju u grill Pizzeriji Žal. Lagani riblji menu praćen smokvičkim vinima svima je odlično pasao.

Nedjelja, 15.5.2016. Korčula - Lumbarda >> klik za više << Nedjelja, 15.5.2016. Korčula - Lumbarda

Start: Grad Korčula - Trg pomirenja

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, mnogi kažu da je ona "mali Dubrovnik", a mnogi od njih i da je ljepša. U svakom slučaju, činjenica je: tko je bar jednom posjetio ovaj grad, ostao je zaljubljen u njegove čari i rado se vraća.

Start Ciklo G.E.T. Toura bio je kod spomenika na Trgu pomirenja, a sudionici koji na otoku nisu bili sa svojim biciklima, mogli su ih posuditi u agenciji Kaleta, koja je ovom, otočkom, Ciklo G.E.T. Touru davala veliku pomoć i podršku. www.kaleta.hr

Nakon elementarnog upoznavanja grada Korčule, biciklisti su krenuli prema Lumbardi, vozeći uz obalu i pritom uživajući u čarobnom pogledu.

Više o Korčuli: http://visitkorcula.eu

Lumbarda

U centru Lumbarde bicikliste je dočekao direktor TZ i upoznao ih s poviješću i specifičnostima Lumbarde. Izdvajamo "Lumbardsku psefizmu" - natpis u kamenu koji opisuje osnutak grčkog grada u 4. st. prije Krista. Kraći natpis opisuje prethodno sklopljen ugovor grčkih doseljenika s otoka Issa (otok Vis) s domaćim ilirskim poglavicama, zatim obvezuje sve doseljenike na bezuvjetnu odanost, te završava popisom 180 doseljeničkih obitelji.

Više o Lumbardi: http://www.tz-lumbarda.hr/

Plaža Pržina

Pržina je lumbarajska riječ za pijesak. To dovoljno govori… Pržinu vole i turisti i lokalno stanovništvo koje dolazi na plažu radi zabave i druženja, a u predsezoni nema gužve pa je odlično mjesto za opuštanje uz šum mora.

Vinarija Popić, Lumbarda

U ovoj vinariji s predivnim pogledom na vinograde grka dočekao nas je Zoran Cebalo - Popić, energičan i druželjubiv vinar. Degustirali smo njegov odličan grk i plavac mali koji odležava u hrastovim bačvama. Osim vina, obitelj Cebalo-Popić u ponudi ima domaću travaricu i prošek od Grka. Kao strastven lovac, Zoran se pohvalio i s pršutom od vepra.

http://grk-lumbard8.wix.com/grk

Vinarija Bire, Lumbarda

Jedna od najljepših malih vinarija u Hrvatskoj odiše posebnom mirnoćom i otočkom romantikom. Obitelj Milina - Bire će vam dočarati svu težinu otočkog života, ali i svu njegovu ljepotu. Sudionicima Ciklo G.E.T. Toura je ovdje organiziran ručak te uz njega i degustacija vrhunskih vina Bire - grka i plavca malog te rosea od plavca, a mogao se probati i grk s posebnog položaja Defora koji odležava u bačvama. Uz desert, tradicionalne kroštule i arancine, posluženi su domaći likeri. Prije povratka u Korčulu, organiziran je i obilazak vinarije i imanja.

http://www.bire.hr

 

Ovogodišnji Ciklo G.E.T. Tour je prošao najbolje što je mogao - zadovoljstvom svih sudionika koji su nam obećali: "Javite nam datum održavanja iduće godine. Doći ćemo opet i dovesti prijatelje!". Dakle, čim utvrdimo datum, javit ćemo - i njima i svima vama.

Vidimo se na sljedećom Ciklo G.E.T. Touru!

Vinarija Bire, Lumbarda 

FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

16
Tra2017
Kulturni program Tjedna Blata 2017

Kulturni program Tjedna Blata 2017

Turistička zajednica općine Bl...

24
Tra2017
Okusi proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Okusi proljeća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Zašto istok Hrvatske slovi za...

27
Tra2017
Konferencija o vinskoj sorti Tribidrag

Konferencija o vinskoj sorti Tribidrag

Zinfandel se vraća kući Petnae...

28
Tra2017
Dalmacija Wine Expo 2017 Makarska

Dalmacija Wine Expo 2017 Makarska

SPLIT - hotel Radisson BluSubo...

28
Tra2017
Korčulanske pjatance - proljetni festival hrane i vina

Korčulanske pjatance - proljetni festival hrane i vina

Prvi proljetni festival spize,...

12
Svi2017
Crna ovca

Crna ovca

Crna ovca - festival janjetine...

20
Svi2017
Treći Istria Wine and Walk

Treći Istria Wine and Walk

Brojni ljubitelji prirode, akt...

01
Lip2017
Habanos Moments terra magica

Habanos Moments terra magica

Jedinstveni koncept posvećen h...

« »

Iz G.E.T. Vodiča...

Restoran Arabela, Globočec Ludbreški
Restoran Arabela, Globočec Ludbreški

Eno expert poziva: