Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Petak, 12. 6. 2020.

Vrijeme je za....vina Sokač

Piše:  Vjeko Madunić Marko Čolić
Vrijeme je za....vina Sokač

Vinsko druženje u prostorijama HKD Napredak u Zagrebu ovog puta proveli smo uz vinara iz Strmca Stubičkog, Ivana Sokača i njegova vina. Okupljenim poznavateljima i ljubiteljima vina obratili su se vinar Ivan Sokač, sommelier Tomislav Jakopović i organizator promocije pod nazivom „Vrijeme je za…“.

Bilo je to ugodno, inspirativno i kvalitetno provedeno vrijeme te smo imali priliku naučiti ponešto o novijim i promišljenijim zagorskim vinima što je za mnoge bilo pravo otkriće. Iz kušanih vina lako je zaključiti da Ivan Sokač svoje vinogradarstvo i vinarstvo doživljava na temeljit i studiozan način. Vinima daje vremena da dođu u punu formu prije nego izađu na tržište.

Od deset ponuđenih vina svako je vrijedilo kušati i otkriti nešto drugačije iz Zagorja. Oduševljenje i opće priznanje je izazvao prijedlog Željka Suhadolnika, doajena novinarstva o vinu, da probamo još jednom graševinu iz 2016. - inače pobjednika na GASTU u Splitu 2018. u vrlo jakoj konkurenciji s 89 osvojenih bodova, zlatom i titulom šampiona.

Ni ostala vina, od dva rajnskih rizlinga 2015. i 2017., moćnih sauvignona 2019. i 2017. s po 14% alkohola tako usklađenog da ne prevladava, preko muškata žutih iz 2019. i 2017. do Cuvéea, nisu zaostajala kvalitetom.

Tomislav Jakopović imao je slatke brige u kušanju i pripremi za predstavljanje jer od toliko dobrih vina neka su morala izostati, a Ivan Sokač može mirno spavati jer je kvaliteta neupitna. Nisu to velike količine u usporedbi s drugim vinarima u Hrvatskoj, 8000 loza i oko 12000 litara vina, ali škarta nema  - sve je dobro!

Glavni vinogradi se nalaze na pozicijama Rebar gdje je i klet te manja kušaonica, zatim na Krču i Potkrču na nadmorskoj visini od 200 do 250 metara. Dobio je mnogobrojna priznanja, preko stotinu, počevši od lokalnih izložbi u Bedekovčini i Zelini preko Kutjeva, već spominjanog Gasta do dvije najnovije zlatne medalje za graševinu i muškat žuti prošle godine u ljeto na velikom međunarodnom festivalu (preko stotinu vinara i 500 uzoraka) u Gornjoj Radgoni. Njegova vina se osim na kućnom pragu mogu kupiti i u prodavaonicama Vrutka. Zadnjih godina vinar je imao problema s mrazom pa  mu uz dobro zdravlje želimo i dobru vinogradarsku godinu.

Interakcija Jakopovića i vinara s nekolicinom raspoloženih za diskusiju (Vito Andrić, Tomislav Radić, Željko Suhadolnik, Davor Novak…) bila je živa, zanimljiva i poučna. Sokač je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron, i kao što mora biti precizan u svom poslu jer proizvodi opremu za mjerenje i regulaciju temperature, tlaka, vlage, protoka i drugih fizikalnih veličina tako je precizan i u stvaranju vina što smo mogli čuti više puta tijekom večeri. „Vinski elektroničar“ kako je naslovljen tekst u portalu Fama od prije tri godine.

Od vina je poslužena Graševina 2017., Graševina 2016., Rajnski rizling 2017., Rajnski rizling 2015., Sauvignon 2019., Sauvignon 2017., Cuvée crni 2018., Muškat žuti 2019., Muškat žuti 2017. i Graševina izbor bobica 2017. Kušanje su pratili mali zalogaji (ementaler, punjene kifle i pašteta od tune ) cateringa „Mrvica“ iz Zagreba.

Comments:DISQUS_COMMENTS
Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: