Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 11. 10. 2018.

Vinski utorak u Bornsteinu

Piše:  Rene Karaman
Vinski utorak u Bornsteinu

Vinski utorak je novi koncept najstarije zagrebačke vinoteke i wine bara Bornstein u zajedničkoj produkciji s portalom za gastronomiju i turizam Menu.

WINE TUESDAY ( Vinski utorak ) u Vinoteci & Wine baru BornsteinSastojat će se od vinskih radionica jednom  do dva puta mjesečno, utorkom, na kojima će se prezentirati i degustirati različita vina te pariti sa slasnim zalogajima iz Bornstein kuhinje.

Vina koja će se degustirati uključivat će hrvatski, ali i inozemni asortiman. Uključivat će, dakle, autohtone hrvatske sorte, vina iz svih hrvatskih regija, renomiranih vinara, ali i mladih, nepoznatih vinara koji traže svoje mjesto na hrvatskom tržištu. Uključivat će vina iz svih svjetskih regija, a posebno će biti naglasak na autohtone sorte, poznate svjetske regije, ali i na regije te vinare koji nisu zastupljeni na hrvatskom tržištu.

Vinski utorak će pridonijeti edukaciji, diskusiji i mogućnosti da se mediji, novinari, sommelieri, predstavnici gastro blog scene, konzumenti i vinoljupci nađu na istom mjestu te da imaju svoju platformu za diskusiju.

Prvi vinski utorak održao se 09.10.2018., pod nazivom "Vina Novog svijeta - Australija"

Kušala su se vina vinarije D’Arenberg koja je već 15 godina prisutna na hrvatskom tržištu. Vina D’Arenberg vinarije uvozi i plasira tvrtka Bin 19 d.o.o. iz Zagreba u vlasništvu Australca Ivana Srpeka.

WINE TUESDAY ( Vinski utorak ) u Vinoteci & Wine baru Bornstein

D’Arenberg vinarija službeno je osnovana daleke 1912 godine, na jugu Australije u regiji MacLaren Vale. U vlasništvu je obitelji već četiri generacije, a danas je na čelu vinarije vlasnik i glavni enolog i vinar Chester Osborn, koji nastavlja tradiciju koristeći tradicionalne metode vinarstva i rada u vinogradima.

Novac za prvu investiciju u vinariju došao je od prodaje trkaćeg konja, po kojemu je nazvano i  jedno od prvih vina, The Footbolt Shiraz, koje je i dan danas u ponudi vinarije.

2004. g , vinarija D’Arenberg uvrštena je u 100 najpopularnijih vinarija u Australiji od strane utjecajnog enologa i engleskog novinara Matthewa Jukesa. 2018. g, Chester Osborn je uvršten u 100 najutjecajnijih poslovnih ljudi u Australiji od strane The Advetiser’s list of South Australia.

Koncept vinarije se sastoji od proizvodnje, ali i gastronomskog dijela ponude, jer u vlasništvu vinarija ima i restoran vrhunske kvalitete d’Arrys Verandha Restaurant, proglašen 2005. g,  kao jedan od najboljih restorana u Australiji.

Danas svaki od vinograda vinarije nosi certificate za organsku i biodinamičku proizvodnju vina, dodijeljenu od strane organizacije NASAA (National Association for Sustainable Agriculture, Australia = Nacionalna udruga za održivu poljoprivredu, Australija) .

WINE TUESDAY ( Vinski utorak ) u Vinoteci & Wine baru Bornstein

Ponos vinarije je i svakako novoizgrađeni dio podruma i prezentacijskih sala... Djelo vrhunske moderne arhitekture, zgrada pod nazivom The Cube, koja je službeno otvorena za javnost 2017. godine.

Vinarija je nominirana kao najljepša  u kategoriji najvećih arhitektonskih postignuća u Australiji te svaki čas očekujemo rezultate glasanja stručnog žirija.

Danas ponuda vinarije broji zaista mnogo vinskih etiketa, ali neke od najpoznatijih su svakako one koje smo kušali na prvom Vinskom utorku u Bornsteinu, a kušali smo:

  • The Stump Jump RSM 2017 - Cuvée između sorata sauvignon, riesling i marsanne
  • The Olive Growe Chardonnay 2017
  • The Footbolt Shiraz 2015

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -