Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 1. 12. 2019.

Vinski razgovori uz vinariju Poletti Featured

Piše:  Silvija Munda
Vinski razgovori uz vinariju Poletti

16. "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" posljednji u 2019. godini, bili su ujedno najava novog koncepta s kojim planiramo nastaviti u siječnju 2020.

To su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima, kojima popularnost raste zahvaljujući tome što su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče, a u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina. Održavaju se u suvremeno uređenom (fusion industrijskog stila i likovne umjetnosti) i multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici.

Stiplošekovi gosti ovog su puta bili otac i sin, Peter i Matteo Poletti koji su predstavili svoju vinariju i vina.

Vinski razgovori uz vinariju Poletti

Vinarija Poletti nalazi se u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Njihova se priča odvija na istom mjestu već 6 generacija. 1842. godine Nono Piero Bernobich je, za 113 fiorina, kupio komad zemlje, na njemu sagradio kuću i osnovao obitelj. Zemlja i njezini plodovi,vinova loza i maslina, postali su im jedino bogatstvo i strast. Ljubav prema njima bila je jača od neizvjesnosti koju je život sa sobom nosio. Kada je Peter-Piero Poletti, kao šesta generacija, kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda te povećao kapacitet podruma. Danas, vina Poletti su rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i znanja na području enologije.

Matteo ide očevim stopama. Zadnjih godinu i pol, nakon završetka ekonomskog fakulteta, aktivan je u podrumu i kao što sam kaže: "Moje je trenutno da učim i da upijam što više znanja, a to najbolje mogu upravo kroz razgovore u procesu kreacije samih vina." Naravno, otac Peter Pierro Poletti mu je za to najbolji učitelj i mentor.

Publika Vinskih razgovora  kušala je Chardonnay, Malvaziju, Rossellu (muškat ruža), Teran i Cabernet Sauvignon Poletti.

Vinski razgovori uz vinariju Poletti

To su vrlo privlačna i elegantna vina, izražene sortnosti.  U pravilu su neprenaglašenih alkohola i jasno "vidljivog" terroira. Naravno, kao i svi Istriani, najveći dio podruma posvećen je Malvaziji istarskoj i Teranu, međutim najbolje njihovo vino, prema reakcijama publike,  ipak je Cabernet Sauvignon.

Na stolovima se našla i prirodna izvorska voda Studena, a ugodne razgovore i vina Poletti pratili su fini zalogaji iz 'radionica' tvrtke Buretić Bregi i sirane Špin.

Vinski razgovori uz vinariju Poletti

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima planine Učka, a današnje im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda  su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Publika Vinskih razgovora bila je vidno zadovoljna ponuđenim kuhanim pršutom, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje; mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. Poštivanje izvornosti glavno je pravilo u proizvodnji, dok tehnologija i moderna saznanja samo olakšavaju proces proizvodnje. Sirana se nalazi u kompleksu Stancije Špin u blizini Tara koji se ponosi tisućljetnom tradicijom uzgoja ovaca. Brojna priznanja koja pristižu u siranu Špin nagrada su za veliki trud i rad koji brojni stručnjaci u kompaniji ulažu kako bi kontinuirano podizali kvalitetu proizvoda.

Vinski razgovori uz vinariju Poletti

Novi koncept "Vinskih razgovora" donosi nove programe pa su organizatori tako vinski svijet ovog puta spojili sa svijetom književnosti i svijetom glazbe.

Marina Kuleš i Nataša Debeljak autorice su romana "Želja" kojeg su izdale ove godine pod pseudonimom Mana Pass. Zanimljivost je što su ga napisale tako da je svaka pisala jedan odlomak, a to je tek prvi od pet, koliko će ih imati serijal nazvan "Život". Svaki nastavak na zanimljiv i pristupačan način prikazuje neki od problema u Hrvatskoj, ali i ljepote hrvatske tradicije i stvarnih lokacija. Glavna junakinja romana "Želja" se, kao i veliki broj mladih ljudi u Hrvatskoj, nosi s problemima zaposlenja i rada na programu stručnog osposobljavanja. 

Nataša Debeljak i Marina KulešNataša Debeljak i Marina Kuleš

"Svaki od pet planiranih romana bavit će se tematikom nekog od izazova s kojima se danas nose mladi u Hrvatskoj, ali svaka naša junakinja živjet će u drugom dijelu Hrvatske pa ćemo tako u svakom prezentirati  običaje, gastronomiju i prirodne ljepote tog dijela Hrvatske" - ističu autorice.

Tomislav Goluban, blues glazbenik, pjevač, skladatelj i svirač usne harmonike pričao nam je o bluesu i svojoj karijeri te nas počastio izvedbama koje su itekako pokazale zašto je on višestruki dobitnik Porina i drugih značajnih nagrada, a u zadnje vrijeme prvi na top-ljestvicama diljem Amerike i Australije.

Tomislav GolubanTomislav Goluban

"Ovi Vinski razgovori, posljednji u ovoj godini, su najava novog koncepta, jer smo, uz priču o vinu dodali nešto književnosti i nešto glazbe, ali bila je to i večer velikih prijatelja. Naime s Tomislavom Golubanom se družimo i surađujemo već dugi niz godina, a obitelj Poletti je vinska obitelj koju jako puno cijenim i imam se sreću nazivati njihovim prijateljem.", rekao je organizator Tomislav Stiplošek te dodao: "I kad po reakciji publike vidim da smo doveli odlične goste, tog momenta vjerojatno - nitko  sretniji od mene. Vidimo se sljedeće godine!"

Peter Poletti, Marina Kuleš, Tomislav Stiplošek, Matteo Poletti, Nataša Debeljak, Tomislav GolubanPeter Poletti, Marina Kuleš, Tomislav Stiplošek, Matteo Poletti, Nataša Debeljak, Tomislav Goluban

 **

"Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" su popularne vinske radionice koje su istovremeno i svojevrsni talk show u kojem publika aktivno sudjeluje i tako sukreira tijek razgovora. Stiplošek dvaput mjesečno u centru Zagreba, uz fine zalogaje, ugodne razgovore i bogat program, ugošćuje najčešće male, manje poznate vinare, a oni poznatiji koriste priliku predstaviti pokoju premijeru i/ili skriveni dragulj vinarije.

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: