Print this page
Srijeda, 13. 3. 2019.

Vinski razgovori uz Vina Laguna

Piše:  Silvija Munda
Vinski razgovori uz Vina Laguna

U suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, Udruga za kulturu stola G.E.T. dva puta mjesečno održava događanje pod nazivom "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama". Koncept događanja je osmišljen kao talk show uz interakciju s publikom, a održava se dva puta mjesečno.

Treći "Vinski razgovor" odigrao se 7. 3. 2019., uz Vina Laguna.  Stiplošekovi gosti bili su Mia Vukdragović, voditeljica marketinga i Milan Budinski, direktor vinarstva i proizvodnje. 

Milan Budinski i Mia VukdragovićMilan Budinski i Mia Vukdragović

Uz male zalogaje i ugodne razgovore predstavljena su vina premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište, a neka još čekaju svoj trenutak. Zalogaji koji su pratili vina bile su plate s pršutom iz ponude kavane Procaffe i sirevi sirane Špin koja je, kao i Vina Laguna, također u vlasništvu tvrtke Agrolaguna.

Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina LagunaVinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom uz Vina Laguna

Publici "Vinskih razgovora" predstavljena su sljedeća vina:

  • Pjenušac Blanc de Moi
  • CastellBlanc 2017
  • Riserva LV 2013
  • Malvazija Istarska kasna berba 2016
  • Malvazija Istarska duga maceracija 210 Riserva 2012

Vina Laguna

Kroz ova vina publika je upoznala neko drugo lice Vina Laguna. Čak i većini vinskih novinara, prisutnih na degustaciji, taj dio njihove produkcije bio je nepoznat.

 Više o vinima:

Blanc de Moi

              

Blanc de Moi

0,75L

Prirodno pjenušavo vino

Brut

Vintage 2015

Vinograd: položaji Devići, Starići i Funtana, svi se nalaze na crvenici, od 20 do 60mnv, Malvazija Istarska pobrana je ručno krajem kolovoza, 7 dana prije rokova za svježe bijelo vino, dok je Pinot Bijeli pobran u isto vrijeme, u punoj zrelosti , selekcijom grozdova.

Sorte: 60% Malvazija Istarska, 40% Pinot Bijeli

Berba: zadnja dekada kolovoza

Vinifikacija: ručna berba odabranih grozdova Malvazije Istarske i Pinota Bijelog, direktno ocjeđivanje samotoka u pneumatskim membranskim prešama, kontrolirana alkoholna fermentacija na niskim temperaturama i odležavanje na finom talogu kvasaca 8 mjeseci. Bazno vino dobiveno je blendom Malvazije Istarske i Pinota Bijelog u omjeru u kojem aromatski i karakterom dominira Malvazija Istarska, a Pinot Bijeli daje dio strukture kiselina i mogućnost daljnjeg aromatskog razvoja u boci na kvascima.

Dozrijevanje: bazno vino u spremnicima od inoxa na finom talogu kvasaca 8 mjeseci, nakon refermentacije 10 mjeseci na talogu kvasaca u boci prije degoržiranja

Potencijal dozrijevanja: uživati odmah ili čuvati, vino će nastaviti razvoj u boci

Opis berbe: Nakon izuzetno zahtjevne vinogradarske sezone i berbe 2014., cijela vegetacijska sezona 2015 je protekla u povoljnim uvjetima istarske umjerene mediteranske klime. Toplo i ne pretjerano vlažno proljeće omogućilo je normalnu cvatnju i zametanje količinski lijepog uroda i pravilno razvijenih grozdova. Ranijom berbom od uobičajene za Malvaziju i odabirom grozdova Pinota Bijelog moguće je bilo dobiti optimalnu zrelost za bazno vino za pjenušac.

Opis vina: Limunasto žuta boja, na nosu su prepoznatljive arome Malvazije Istarske, poput nezrele bijele breskve, jabuke, limuna, limete, odležavanjem na kvascima razvile su se arome na koricu brioša, svježe tijesto, okus je elegantan i suh, perlanje je  uglađenog i fino, ne jako intenzivno.

Analitički podaci: Alkohol 12.5 %vol., dosage Brut 8g/L

Preporuka: Uživati na 6-8°C samostalno ili uz lagana hladna predjela

CastellBlanc 2017

CastellBlanc 2017

0,75L

Suho bijelo vino

ZOI Hrvatska Istra

Vinograd: odabrani najbolji položaji Devići i Funtana, na crvenoj zemlji, posađeni sortama Chardonnay, Viognier, Malvazija Istarska i Pinot Bijeli. Tereni su većinom srednje duboke crvenice, na nekim dijelovima dosta stjenovite, topli prozračni položaju u uvjetima svježe mediteranske klime uz jaki utjecaj mora, na nadmorskim visinama od 30-60 m nm

Sorta: Chardonnay 40%, Viognier 40%, Malvazija Istarska 10%, Pinot Bijeli 10%

Berba: prva i druga dekada rujna, 2017. godina

Vinifikacija: ručna berba, prešanje bobica uz inertizaciju sustava za preradu dušikom i hlađenje suhim ledom CO2, a zatim kontrolirana hladna fermentacija u inoxu za Chardonnay, Malvaziju Istarsku i Pinot Bijeli, dok Viognier fermentira u novim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Nakon fermentacije sorte su spojene na odležavanje u cisternu od inoxa na vlastitim kvascima u trajanju od 8 mjeseci.

Potencijal dozrijevanja: uživati odmah ili čuvati na primjerenim uvjetima, vino će nastaviti razvoj u boci kroz nekoliko godina

Opis vina: Kristalno čista, zeleno-žuta boja, svaka sorta zasebno nosi dio aromatskog profila, Chardonnay orašastim-voćne aromama, Viognier  cvjetno-voćne, Malvazija Istarska cvjetno-agrumske, Pinot Bijeli balansira svježinu i strukturu vina. Utjecaj fermentacije Viogniera u barrique bačvicama i odležavanja na vlastitim kvascima osjeća se kroz fine arome na karamel i začine, uz kremasto elegantni okus.

Analitički podaci: Alkohol 13,0 %vol., Rez.šećer 2,0g/L, Uk.kiseline 5,2 g/L, pH 3,38,

Preporuka: Uživati rashlađeno na 10-12°C, uz predjela i jela od bijelog mesa, ribe ili morskih plodova

Riserva LV 2013

„Riserva LV“ 2013

0,75L

Suho crno vino

Vrhunsko vino s kontroliranim podrijetlom

Vinogorje Zapadna Istra

Vinograd:  Položaj Devići, sadnja 2005.-2006. godine, visina 90-110 m/nm, brežuljkasti teren J i JZ ekspozicije. Tlo je dosta kamenita, srednje duboka i topla crvenica. Položaj je izuzetno osunčan tijekom dana, ali i sa stalnim strujanjem svježeg zraka s viših položaja. S istog vinogradarskog položaja je i Malvazija Istarska. Grožđe Terana ubrano je s položaja Vižinada, sadnja 2006. godine, visina 140-180 m/nm, nagnuti brežuljkasti teren S-SI ekspozicije. Bijelo tlo na flišu, svježe i duboko.

Sorte: 81% Merlot, 9% Malvazija Istarska  10% Teran

Berba: druga dekada rujna, 2013. godina

Vinifikacija:   krajem rujna odrezani su lucnjevi Merlota, da bi se nastavilo prosušivanje i koncentracija aroma u bobicama, u trajanju od 15 dana, zatim je djelomično prosušeno grožđe ručno pobrano u kašetice. Merlot je kofermentiran s 10% svježeg grožđa Malvazije Istarske, uz maceraciju u inox vinifikatorima u trajanju 18 dana; Teran je pobran krajem rujna, fermentacija s maceracijom u trajanju od 8 dana; prešanje i nastavak zasebnih sorata u 100% novim barrique bačvicama 225L od francuskog hrasta Allier. Nakon 12 mjeseci odabrane bačvice Merlota i Terana su pretočene zajedno u veliku drvenu bačvu od slavonskog hrasta od 1000L, gdje je odležalo dodatnih 12 mjeseci.

Dozrijevanje: u barrique bačvama 12 mjeseci, 12 mjeseci u drvenoj bačvi od 1000L,  nakon punjenja odležalo u boci

Potencijal dozrijevanja: vino ima jako dugi potencijal daljnjeg dozrijevanja u boci

Opis berbe: Cijela vegetacijska sezona 2013. godine protekla je u uvjetima karakterističnima za istarsku svježu mediteransku klimu. Toplo i vlažno proljeće nastavilo se na svježe i kratko sunčano ljeto. Umjereno topli dani i niske noćne temperature krajem kolovoza i početkom rujna omogućili su uravnoteženo dozrijevanje Merlota i Terana, finih zrelih voćnih aroma i tanina, ali uz prepoznatljivu svježinu posebne istarske umjerene mediteranske klime. Suhi kraj rujna omogućio je prosušivanje i koncentraciju šećera i aroma na trsu u trajanju od 15 dana.

Opis vina: Duboka tamna rubinska boja. Kompleksne voćne arome na tamnu višnju, šljivu, trešnju, slatke začinske note kave i kakaa, balzamične note iz prosušenog grožđa, poput tamjana i egzotičnih začina. U ustima je elegantno, srednje jake strukture, čvrstih tanina, te trajnog voćnog okusa.

Analitički podaci:      Alkohol 14,0 %vol.

Preporuka:    Uživati na 16-18°C, uz jela od crvenog mesa i divljači, steakove, zrele sireve, mesna pečenja, začinjene suhomesnate nareske

Malvazija Istarska kasna berba 2016

Malvazija Istarska Kasna Berba  2016

0,375L

Desertno slatko bijelo vino

Vrhunsko vino s kontroliranim podrijetlom

ZOI Hrvatska Istra

Vinogorje Zapadna Istra

Vinograd: odabrani položaj na lokaciji vinograda Devići, topla, skeletna i ocjedita crvenica, u redovnim berbama jedan od položaja za vrhunsku suhu Malvaziju Istarsku koji donosi najviše koncentracije šećera i najranije dozrijevanje

Sorta: 100% Malvazija Istarska

Berba: prva dekada listopada, 2016. godina

Vinifikacija:  ručna berba u kašetice, odvajanje peteljki bez oštećivanja bobica, prešanje prosušenih, djelomično botritiziranih bobica, uz inertizaciju sustava dušikom i suhim ledom, hladna sedimentacija 12 sati. Kontrolirana polagana fermentacija gustog slatkog mošta u trajanju od 2 mjeseca s prirodnim zaustavljanjem fermentacije, a zatim nastavak odležavanja na finom talogu kvasaca u trajanju od 6 mjeseci u novim barrique bačvama od francuskog hrasta. Iz berbe 2016. ukupno je proizvedeno 2.600 boca od 0,375L.

Potencijal dozrijevanja: uživati odmah ili čuvati na primjerenim uvjetima, vino će nastaviti razvoj u boci

Opis berbe: Jedna od najboljih berbi za razne sorte i položaje na istarskom poluotoku u zadnjoj dekadi. Početak vegetacije je donio zabrinutost vinogradarima zbog hladnijeg i nestabilnog vremena, koje je oduljilo cvatnju, pa je unutar grozda bilo dozrijevanje bobica jako neujednačeno, ali je nastavak proljeća i ljeta bio skoro idealan, zdravstveno stanje grožđa izvrsno, a proljetne oborine su omogućile rano nakupljanje visoke koncentracije šećera. Rijetka kombinacija visokih kiselina, visokih šećera, različite dozrelosti bobica unutar grozda, te suhog kraja rujna, stvorilo je uvjete za prosušivanje grozdova na odrezanim lucnjevima na trsu i „poigravanje“ s rijetkom pojavom plemenite plijesni na Malvaziji Istarskoj. Nakon prosušivanja na trsu u trajanju od 15 dana i uz redovnu kontrolu razine pojave i stanja plemenite plijesni, odluka o berbi donesena je prije početka prvih jakih kiša u listopadu. Grožđe je bilo predivno zdravo, prosušeno, smežurano, uz djelomično botritizirane jako slatke bobice, a prirodna razina šećera u moštu je narasla na visokih 300 g/L šećera.

Opis vina: Kristalno čista, zlatno-žuta boja, karakteristične cvjetno-voćne arome zrele Malvazije Istarske na bijelu breskvu, agrume, tropsko voće, uz karakteristične medno začinske note plemenite plijesni, te fine arome karamele, vanilije i slatkih začina zbog odležavanja u novim hrastovim bačvama.

Analitički podaci: Alkohol 14,5 %vol., Rez.šećer 53g/L, Uk.kiseline 5,8 g/L

Malvazija Istarska duga maceracija 210 Riserva 2012

Malvazija Istarska 210 2012

duga maceracija

0,75L

Suho bijelo vino

Vinogorje Zapadna Istra

Vinograd: Položaj Devići, sadnja 2008. godine, visina 90-110 m/nm, brežuljkasti teren J i JZ ekspozicije. Tlo je dosta kamenita, srednje duboka i topla crvenica. Položaj je izuzetno osunčan i topao tijekom dana, ali i sa stalnim strujanjem svježeg zraka s viših položaja, koji osobito u vrijeme dozrijevanja donose stalno potrebno osvježenje grožđu.

Sorta: 100% Malvazija Istarska

Berba: prva dekada rujna, 2012. godina

Vinifikacija:   Ručna berba u kašetice, uklanjanje peteljki uz minimalno oštećivanje bobica i smještanje u inox vinifikator, gdje se nastavlja spontana fermentacija na prirodnoj temperaturi, kao da se radi o crnom grožđu. Nakon završene alkoholne fermentacije, tj. 15-ak dana, vinifikator je nadopunjen dijelom mladog vina Malvazije i nastavila se maceracija u trajanju od 210 dana. Za vrijeme duge maceracije bobice i kožice su se prirodno spustile na dno vinifikatora, pa je vino pretočeno bez prešanja. Nastavak dozrijevanja je na finom talogu kvasaca u trajanju od 8 mjeseci u velikim bačvama od 1000L od akacije. Nakon još 8 mjeseci sljubljivanja i prirodne stabilizacije u inoxu, vino je bez filtracija punjeno u 0,75L boce s plutenim zatvaračem. Do tada se vino razvijalo 23 mjeseca potpuno bez dodatka sulfita, a tek uz punjenje je dodana mala doza, da bi mu se omogućilo dugotrajno dozrijevanje i nastavak razvoja u boci.

Dozrijevanje:  u inox vinifikatoru spontana alkoholna i malolaktična fermentacija uz maceraciju u trajanju od 210 dana, 8 mjeseci na finom talogu kvasaca u bačvama 1000L od akacije, 8 mjeseci u inoxu, nakon punjenja odležalo minimalno 6 mjeseci u boci

Potencijal dozrijevanja: moguće je uživati odmah , čuvano na primjerenim uvjetima, vino će nastaviti razvoj dugo godina

Opis berbe: Suha i hladna zima 2012. godine, koja se nastavila na izuzetno sušnu 2011., rezultirala je umjerenim proljetnim porastom loze, te zametanjem malog broja cvjetova i reduciranog uroda grožđa. Cijela vegetacijska sezona obilježena je niskim padalinama i visokim temperaturama do kraja dozrijevanja grožđa, što je uz relativno nizak urod uzrokovalo rano dozrijevanje grožđa i berbu potpuno zrelih malih grozdova Malvazije već krajem kolovoza i početkom rujna

Opis vina: Tamna zlatno-žuta boja, zrele, smolasto-medaste arome, slatkaste začinske note dozrijevanja u bačvama od akacije, snažna struktura, slano, kremasto, ali još uvijek svježe i elegantno, izrazito trajnog okusa

Analitički podaci: Alkohol 13,0 %vol., Rez.šećer 1,0g/L, Uk.kiseline 5,3 g/L, pH 3,35, Uk.ekstrakt 20,5g/L

Publika je odlično prihvatila i ocijenila kušana vina, a pojavilo se i puno pitanja. Prije svega pitanja u vezi cijena, razloga za proizvodnju ovakvih vina i količina koje će se naći na tržištu.

Nadovezavši se na pitanje količine, Tomislav Stiplošek je dao komentar i zaključak degustacije:

"Izuzetna, fantastična vina, u vrlo malim serijama i dostupna na upit. Naravno, pitate se: 'Zašto?' Pa vrlo jednostavno: moramo biti svjesni vremena i države gdje živimo i veliko je pitanje bi li  takva vina mogla živjeti u velikim količinama na tržištu... Ta su vina, svako za sebe, kao mala umjetnička djela i nisu za svakoga, već traže nekog tko će ih razumjeti i uživati u njima kao što se uživa u slikarskim remek djelima. No da, trebalo ih je predstaviti javnosti i pokazati svijetu da Vina Laguna imaju i takva vina, iz najviših kategorija. Vinski znalci to će itekako znati cijeniti. Jednom kad probate ta vina, gledat ćete na Vina Laguna nekim drugim očima." - zaključio je Stiplošek.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Slider

Svaki vinski razgovori, osim interesantnog i jedinstvenog doživljaja, nekome iz publike donose dodatno iznenađenje. Ovaj put je jednog sudionika ručkom za dvije osobe odlučio počastiti nedavno otvoreni bistro "Fino & Vino", čiji se koncept temelji na modernoj kuhinji s naglaskom na domaćim mesnim i ribljim jelima te na tjesteninama vlastite proizvodnje, uz bogatu vinsku kartu.

Sljedeći "Vinski razgovor" održat će se već 21. 3., a u međuvremenu svratite u kavanu Procaffe i pogledajte njihovu ponudu vina i zalogaja te se informirajte o nadolazećim vinskim gostovanjima.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS