Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Četvrtak, 14. 7. 2016.

Vinarija Medea predstavila vina berbe 2015. i novosti linije

Piše:  Foto: Helena Pletković
Vinarija Medea predstavila vina berbe 2015. i novosti linije

- vina se odlikuju nižom cijenom, osvježenim etiketama i upotrebom navojnog čepa

- sniženjem troškova, Medea želi vina istarskog teritorija učiniti još dostupnijima

Na prezentaciji koju je G.E.T. Report organizirao u zagrebačkoj pizzeriji The pizza house, u Tkalčićevoj ulici, vinarija Medea predstavila je vina berbe 2015. koju, osim novog godišta, odlikuju niža cijena, novi vizuali identitet i upotreba navojnog čepa. Riječ je o novostima kojima Medea želi dodatno ojačati tržišnu poziciju jednog od vodećih proizvođača iskrenih vina istarskog teritorija u kategoriji vrijednosti za novac.

Degustaciju su vodili Sandra Marček, voditeljica prodaje i Marko Krstačić, enolog vinarije Medea. Vina linije Medea su svježa vina, spremna za opušteno uživanje, ali i za uživanje u zahtjevnijim prilikama, poput onih poslovnih. Dostupna su u vodećim hrvatskim restoranima i vinskim barovima.

Sniženje cijene jedna je od ključnih novosti Medee. Sandra Marček tvrdi kako ovim potezom žele vina učiniti još pristupačnijima. Upotreba navojnog čepa, primjerice, jedna je od mjera koje su Medei omogućile veću fleksibilnost u formiranju cijena.

 „Cilj nam je približiti Istru i njen teritorij svima koji žele uživati u vinu. Sniženje cijena smo postigli rezanjem troškova u odgovarajućim segmentima, kao što je upotreba navojnog čepa. Ono na čemu nismo štedjeli je kvaliteta. Vjerujemo da je riječ o potezima kojim ćemo Medeu voditi u smjeru stvaranja još dostupnijih vina,” pojasnila je Marček.

Upotreba nove tehnologije za zatvaranje boca logičan je potez. Navojni čepovi, naime, imaju niz prednosti. Prije svega, cjenovno su pristupačniji od plutenih, što i vino u konačnici čini pristupačnijim. Nadalje, upotrebom navojnog čepa eliminira se problem moguće pojave TCA bakterija koje svako vino s plutenim čepom mogu učiniti nepitkim.

„Korištenjem navojnog čepa želimo iskustvo Medea vina učiniti još jednostavnijim i zabavnijim. Mislimo da je riječ o idealnom rješenju za ovaj tip vina koje uživanje u njemu čini opuštenim i pristupačnim - nema potrebe za vadičepom i nema potrebe za dugotrajnim te ponekad zahtjevnim otvaranjem boce,” dodala je Marček.

Vizualne promjene sadržane su, pak, u novim etiketama, svaka od kojih je drugačije strukture papira. One predstavljaju viđenje svakog od vinograda i teritorija koji čine Medea vina. Konzumenti na taj način mogu i taktilno osjetiti vino, ne samo u ustima. Strukturama etiketa komplementarne su i njihove boje – od svjetlijih za lakša i svježa vina do tamnijih za ona složenija.

Vinarija nastavlja graditi poziciju Medee kao prepoznatljivog i jednog od vodećih istarskih vinskih brendova. Prioritet tvrtke je daljnji razvoj kvalitete u vinogradu i vinariji kao osnova budućih proizvoda. Medeu u sljedećem periodu čeka niz poslovnih odluka koje će tvrtku odvesti u smjeru razvoja i rasta. Prije svega, u posljednjih godinu dana povećane su površine nasada, posljedica čega će biti povećanje količine grožđa i vina.

Više o vinima vinarije Medea

Vinogradi Vinarije Medea prostiru se na 60 hektara crvene zemlje južne Istre, u okolici Medulina i Pule. Najvećim su dijelom zasađeni malvazija istarska i merlot, uz manje vinograde chardonnaya, terana, cabernet sauvignona i refoška. Mladi vinogradi su podignuti 2008., 2013. i 2015. godine, a malvazija istarska na položaju Montiron stara je 35 godina.

U ponudi vinarije su dvije linije vina, od kojih je jedna linija Medea koju smo imali prilike kušati, a u drugu, premium liniju, ulaze Montiron i Punta Greca.

Vinogradi - trenutno pod nasadima:

  • 44 ha Malvazija Istarska
  • 2 ha Chardonnay
  • 9 ha Merlot
  • 2 ha Teran
  • 2 ha Cabernet Sauvignon
  • 1 ha Refosco

Posebni CRU lokaliteti:

MONTIRON- Vinogradi Istarske malvazije na Montironu stari su 35 godina te se nalaze na dubokoj istarskoj crvenici prožetoj kamenitim strukturama. Montiron je vinograd s očuvanim lozama autohtone Istarske malvazije te predstavlja jedan od posljednjih očuvanih lokaliteta na crvenoj zemlji.

PUNTA GRECA - Najjužniji istarski vinograd koji se nalazi na poluotoku Marlera nedaleko od svjetionika Galiola, na toponimu Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline i dominantnom istarskom crvenicom. Na ovoj jedinstvenoj lokaciji posađeno je 3,5 ha merlota čiji grozdovi okupani ljetnim suncem daju izvanredne rezultate i čine jedan od najboljih Merlota Hrvatske.


Enolozi vinarije
: Ivana Perišić i Marko Krstačić

Predstavljenu Medea liniju čini šest vina: malvazija, chardonnay, rose, cabernet sauvignon, merlot i teran. Riječ je o paleti namijenjenoj kako ljubiteljima vina, tako i onima koja se tek upoznaju s tim svijetom.

Opisi Medea vina berbe 2015.

{tab=Malvazija 2015.}

Alkohol: 12,5 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete sredinom rujna. Fermentacija u kontroliranim uvjetima pri temperaturi od 13°c. Nakon fermentacije vino se školuje po metodi 'sur lie' 3 mjeseca. Potom slijedi priprema te punjenje vina u boce.

Aromatski profil vina: Voćno cvjetnih mirisnih nota te arome breskve, agruma i tragova tropskog voća. Bogata aromatska kompleksnost uz ugodnu mineralnost. Srednjeg tijela, izuzetne pitkosti i svježine mlade malvazije.

Temperatura serviranja: 10-12°c

{tab=Chardonnay 2015.}

Alkohol: 13,0 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: rana ručna berba u kašete krajem kolovoza. Fermentacija u kontroliranim uvjetima pri temperaturi od 14°c. Nakon fermentacije vino odležava po metodi 'sur lie' 3 mjeseca. Potom slijedi priprema te punjenje vina u boce.

Aromatski profil vina: Mladi suhi voćni Chardonnay. Izraženih voćno cvjetnih mirisa akacije, agruma ponajviše limuna te u tragovima limete  i tropskog voća. Također su prisutne note ogrozda i poljskog cvijeća. Vrlo je bogato, izuzetne pitkosti i svježine te elegancije.

Temperatura serviranja: 13-14 °c

{tab=Rose Cuvee 2015.}

Alkohol: 12,5 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete. Vinifikacija po metodi bijelih vina. Fermentacija se provodi u kontroliranim uvjetima pri temperaturi od 14°c.

Aromatski profil vina: Suhi svježi Rose prepun svježine i ljetnog sezonskog voća. Cuvee Refoška, Merlota i Cabernet Sauvignona s južnih polažaja Istre. Vino je intenzivnih ružičasto malinastih sjajnih tonova. Harmoničan, skladan i pun okus prati ugodna svježina s mirisom maline, jagode i crvenog ribiza.

U ustima se osjeća savršena ravnoteža i osvježenje, a završetak je upotpunjen svježim notama crvenog bobičastog voća gdje svaki gutljaj zove na novi.

Temperatura serviranja: 6-8 °c

{tab=Merlot 2015.}

Alkohol: 13,5 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete sredinom rujna. Fermentacija teče paralelno s maceracijom u inox vinifikatoru 7 dana u kontroliranim uvjetima pri temperaturi 20-22°c uz malolaktičnu fermentaciju. Nakon fermentacije vino se školuje po 'sur lie' metodi 4 mjeseca u inox tanku. Nakon punjena mjesec dana smiruje se u boci prije izlaska na tržište.

Aromatski profil vina: Rubin crvene boje s purpurnim rubovima. Meko, suho, pitko i uglađeno vino s mirisom crnog bobičastog voća koje se miješaju s primjesama začinskih te travnatih nota.

Okus je pun, baršunast i zaobljen, s bogatstvom mekih tanina. Korpulentnog je početka te nježnije ženstvene sredine kojom dominira mineralnost koja se proteže dugo i čini kraj ovog vina sjećanjem koje se ne zaboravlja.

Temperatura serviranja: 16-18 °c

{tab=Cabernet Sauvignon 2015.}

Alkohol: 13,5 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete krajem rujna. Fermentacija teče paralelno s maceracijom u inox vinifikatoru 8-10 dana u kontroliranim uvjetima pri temperaturi 22-23°c uz malolaktičnu fermentaciju. Nakon fermentacije vino se školuj po 'sur lie' metodi 5 mjeseci u inox tanku. Nakon punjena dva mjeseca smiruje se u boci prije izlaska na tržište.

Aromatski profil vina: tamno rubinsko crvene boje s sjajnim rubom. Vino je svježe, ne prevelikog alkohola, punog i skladnog okusa s karakterističnog aromom. Izražene je voćnosti zrelih šljiva i šumskog voća te diskretnim herbalnim i začinskim notama. Vino je puno i harmonično.

Temperatura serviranja: 18-20°c

{tab=Teran 2015.}

Alkohol: 13,0 vol. %

Vinifikacija i dozrijevanje: ručna berba u kašete krajem rujna. Fermentacija teče paralelno s maceracijom u inox vinifikatoru 7 dana u kontroliranim uvjetima pri temperaturi 20-22°c uz malolaktičnu fermentaciju. Nakon fermentacije vino se školuje po 'sur lie' metodi 4 mjeseca u inox tanku. Nakon punjena mjesec dana smiruje se u boci prije izlaska na tržište.

Aromatski profil vina: Tamno crvene boje s purpurnim rubovima. Izrazito voćno, veselo i svježe crveno vino koje svojim aromama maline, borovnica i ribiza sa karakterističnim naznakama papra¸ predstavlja tradicionalno iskreno istarsko vino. Tipična svježina Terana i ugodna nijansa trpkosti uklopljena uz ekstraknost daju mu karakteristike ugodnog sljubljenog vina Istarskoga juga

Temperatura serviranja:16-18 °c

 

Uz Medea vina u čaši, jeli smo odlične pizze naših domaćina, pizzerije The Pizza House.

 

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor