Subota, 27 Svibanj 2017

Vinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagrade

Piše  Foto: Silvija Munda

Cijenjena istarska vinarija Benvenuti postala je prva hrvatska vinarija koje je u istoj godini osvojila najviša priznanja na dva najveća svjetska vinska natjecanja.

Vinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagradeMalvazija Anno Domini iz 2015. osvojila je trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challenge-u, a Teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category na natjecanju Decanter World Wine Awards.

Osvajanje zlatne na medalje na oba iznimno cijenjena natjecanja nije nimalo lagana zadaća, jer je potrebno osvojiti minimalno 95 bodova od mogućih 100. Trofej ili platinasta oznaka dodjeljuje se najboljima od najboljih, odnosno onim vinima koja su odabrana između zlatnih medalja ponovnim kušanjem.

Malvazija Anno Domini iz 2015. i Teran iz 2013. ocijenjeni su kao najbolje bijelo i kao najbolje crno vino Hrvatske.

Povodom osvojenih nagrada na najprestižnijim svjetskim vinskim natjecanjima, vinarija Benvenuti je u zagrebačkom restoranu Boban, velikom broju uzvanika predstavila nagrađena vina, ali i druge odabrane etikete.

Vinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagradeVinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagrade

Predstavljanje je započelo etiketama nove berbe te su poslužena vina Rose 2016. i Malvazija 2016. Nakon vina nove berbe posluženo je na IWC-u nagrađeno vino malvazija Anno Domini 2015. Potom je poslužen novitet Caldierosso 2015. Caldierosso je kupaža četiri sorte; teran, merlot, nebbiolo i tempranillo. Dolazi iz obiteljskog vinograda Santa Elizabeta koji se penje do 350 metara nadmorske visine. Caldierosso je već u svojem prvom izdanju osvojio zlatnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri i dao do znanja da se radi o iznimnom vinu. Zatim su uzvanici kušali na Decanteru nagrađeno vino Teran iz 2013, nakon čega je slijedilo desertno vino Corona Grande 2015., koja je ponijela zlato na Vinistri i srebro na IWC-u. Za kraj, poslužena je San Salvatore Malvazija 2013.

Vinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagradeVinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagrade

Osvojene su nagrade potvrda izvrsnosti i kvalitete koju obitelj Benvenuti njeguje u proizvodnji vina. Podsjetimo da je Benvenuti Muškat San Salvatore 2011 prošle godine osvojio zlato i nacionalni trofej na International Wine Challenge-u. Osvojeno priznanje, bilo je i povod za  sudjelovanje na konferenciji Wine vision u Kaliforniji krajem prošle godine, zajedno s još sto najboljih vinarija iz cijeloga svijeta.

Benvenuti Malvazija Anno Domini 2015.

Ovogodišnji osvajač zlatne medalje i trofeja na IWC je najelegantnije izdanje Anno Dominija do sada. Dolazi iz posebnog vinograda kod Kaldira s položaja Turkovo, s 350 metara nadmorske visine. Vino je dozrijevalo 12 mjeseci u velikim korištenim hrastovim bačvama, a prethodno je grožđe macerirano punih petnaest dana kako bi se izvuklo što više fenola i omogućio vinu dugi vijek. Malvazija je krepka i bogata, a istovremeno ima finesu i eleganciju. Mineralnost je ovdje ključna riječ, dolazi na kraju i titra u vidu slankastosti retrookusa, a nakon slasnog i zrelog voća sa sredine okusa. Suho, umjerenih kiselina, s jedva čujnim dodirom tanina.

Benvenuti Teran 2013.

Decanterovu platinastu medalju osvojio je ovaj teran koji također dolazi iz okolice Kaldira iz vinograda Španjole. I on je za istarske pojmove na visokoj nadmorskoj visini od 300 metara.  Ono u čemu su Benvenutiji maestralni najbolje pokazuje upravo ovo vino. Znaju ukrotiti divlji karakter ove sorte i istaknuti njegove najveće ljepote. Dakle teranovske kiseline ovdje služe za balansiranje koncentracije i  zrelosti kakvu postižu samo motovunski vinogradi. Vino je dozrijevalo 24 mjeseci u hrastovim baricima, a prethodno je macerirano 20 dana. Potencijal dodatnog odležavanje je najmanje još 10 godina.

Vinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagradeVinarija Benvenuti osvojila najprestižnije svjetske nagrade

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba

Najave događanja

01
Lis2017
Blato, Dubrovnik, Zagreb: 6. Dani blatske lumblije

Blato, Dubrovnik, Zagreb: 6. Dani blatske lumblije

S ciljem promicanja i očuvanja...

02
Stu2017
Sabatina 2017. najava i obavijesti za vinare

Sabatina 2017. najava i obavijesti za vinare

27. međunarodni susret vi...

24
Stu2017
Zagreb VINOcom 2017

Zagreb VINOcom 2017

12. Zagreb VINOcom, međunarodn...

« »

G.E.T. Report internet časopis

Iz G.E.T. Vodiča...

Restaurant Badi, Lovrečica
Restaurant Badi, Lovrečica