Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Srijeda, 21. 12. 2016.

U iznimnoj večeri spojili smo zagrebački restoran Il Camino i slovenska vina Graben

Piše:  Foto: Silvija Munda
U iznimnoj večeri spojili smo zagrebački restoran Il Camino i slovenska vina Graben

U zagrebačkom restoranu Il Camino održana je, u organizaciji G.E.T. Reporta, iznimna prezentacijska večera na kojoj su sljubljena odabrana vina iz asortimana Vina Graben (Janez Šekoranja, Bizeljsko, Slovenija) s ponudom restorana Il Camino.

Il Camino - ŠekoranjaIl Camino - Šekoranja

"Vino Graben" je međunarodno priznata marka vrhunskih vina. Primjerice, ova se vina piju u Bijeloj kući, Graben gamay nalazi se u ponudi restorana Alain Ducasse At the Essex house u New Yorku i Parizu, ali na mnogim drugim prestižnim lokacijama. Od 1991. godine, vinariju vode Janez i Mihela Šekoranja, ali tradicija proizvodnje vina u obitelji stara je više od 100 godina. Stalnom edukacijom i nadopunjavanjem znanja, brzo su došli do spoznaje da, u dobrim uvjetima koje ova regija nudi, mogu od vina napraviti mnogo. 

Širok izbor sorti koje uzgajaju daje im dobro polazište za proizvodnju širokog spektra različitih vrsta vina - više od 120. Toliki asortiman visokokvalitetnog vina je pravi raj za vinske znalce i ljubitelje, jer svatko može pronaći nešto za sebe. Unatoč činjenici da nude bijela, crvena, suha i slatka vina, to je tek dio ponude, jer izbor vina ima gotovo neograničen potencijal (autohtona vina, barikirana, destilirana, želirana, desertna, biser pjenušci...). 

Manji dio svog asortimana Janez Šekoranja i njegova kćer Zala, također izvrsna enologinja, predstavili su u zagrebačkom restoranu Il Camino.

Restoran Il Camino je noviji talijanski restoran i osvježenje zagrebačke gastro scene u Zagrebu. Krasi ga zanimljiv spoj talijanske kuhinje i originalnog interijera na adresi Zagrebačka avenija 104b (Nova Galerija).

Il Camino & ŠekoranjaIl Camino & Šekoranja

Uređenje prostora potpisuje multitalentirani Nedjeljko Mikac Cak, dizajner interijera mnogih kultnih, popularnih i neobičnih okupljališta, koji je u ovom slučaju uspješno spojio industrijski dizajn s talijanskom tradicijom. Tako prostor u Novoj Galeriji, gdje je smješten ovaj restoran, odiše prostranim interijerom, toplinom i ugodnom svjetlošću, što je samo uvod u zanimljive okuse koji očekuju posjetitelje.

Večera u organizaciji G.E.T. Reporta bila je više načina posebna - tim restorana Il Camino priredio je degustacijski menu u kojem se ogleda veći dio ponude pa se tako u jednom slijedu našlo po dva ili tri jela, a Janez i Zala Šekoranja su iz svog širokog asortimana vina odabrali ona koja će odlično pratiti ova jela - a neka od tih vina još nisu na tržištu.

Evo kako je tekla večer:

Piće dobrodošlice:

Tjašina penina - pjenušac od traminca, klasična metoda (baza: traminac izborna berba, bez ostatka šećera, tri i pol godine na kvascima, bez ekspedicijskih likera)

Il Camino & ŠekoranjaPrvi slijed:

• carpaccio od dimljene tune

• salata od hobotnice

• bruskete

Vino: Rumeni plavec 2013 (žuti plavec),  kasna berba, suho - autohtona sorta ovog podneblja; lagano, voćno, viših, ali nježnih kiselina

Drugi slijed

• pljukanci s tartufima

• rižoto od sira i kruške

• istarski krafi s kozicama

Il Camino & ŠekoranjaIl Camino & ŠekoranjaIl Camino & Šekoranja

Vino: Sivi pinot 2013, izborna berba, suho - 45 dana maceracije, jaka bakarna, skoro jantarna boja, voćna aromatika, slatkasti tanini ga još više popunjavaju

Il Camino & ŠekoranjaIl Camino & Šekoranja

Treći slijed:

• orada na grilanom povrću

• tuna na rukoli

Vino: Traminac 2009, izborna berba, suho - kratka hladna maceracija, šest godina zorenja u bačvi

Il Camino & Šekoranjasekoranja ilcamino 18

Četvrti slijed:

Il Camino & Šekoranjaramstek s BBQ umakom i pekarskim krumpirom

• biftek na rukoli

Vino:  Modra frankinja 2008, kasna berba, suho - 4 godine zrenja u barrique bačvi lijepo nadopunjava voćne note frankovke

Frankovku je trebalo dekantirati pa je to bila prilika da Janez Šekoranja predstavi dekanter koji je on osobno dizajnirao. Radi se o dekanteru posebnog dizajna koji omogućuje brzo prozračivanje vina te jednostavno i praktično točenje u čaše. 

Il Camino & ŠekoranjaIl Camino & Šekoranja

Peti slijed:

• "Saletov kolač" - kolač od kokosa, sira i čokolade 

Vino: Traminac 2012, izborna berba, slatko - njihov najnoviji traminac; tipična aromatika traminca i ostatak šećera omogućuje ovom vinu pratnju i težih deserata (od oraha, tamne čokolade...)

Il Camino & ŠekoranjaIl Camino & Šekoranja

Iznenađenja večeri:

Il Camino & ŠekoranjaGamay 2002, izbor suhih bobica, slatko, 12 godina zrenja u barrique bačvi 

Traminac 1992, izbor bobica, slatko, 15 godina zrenja u barrique bačvi

Borovnice u gamayu - slatko

Il Camino & Šekoranja

Na kraju, želim dodati da smo izuzetno zadovoljni. Kušali smo iznimna vina, od kojih se neka niti ne može kušati na našem tržištu. Ekipa Il Camina je pokazala da se kvalitetom može nositi s mnogim našim razvikanim restoranima i predviđamo im sjajne rezultate. Više ćemo o njima pisati nekom drugom prilikom, jednako kao i o vinima Graben. Međutim, ne čekajte naš tekst, posjetite ih sami; što god iz jelovnika naručili, sigurni smo - nećete pogriješiti.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -