Dobro došli u
G.E.T. svijet!
  • Degustacije
  • Spojem izvrsnih vina i filmova dočekana vinska jesen
Četvrtak, 11 Listopad 2018

Spojem izvrsnih vina i filmova dočekana vinska jesen

Piše  Julio Frangen; Silvija Munda
Spojem izvrsnih vina i filmova dočekana vinska jesen

Vino i Kino - Here We Go Again naziv je događanja s kojim su se gosti poznate vinoteke i wine bara Bornstein u utorak navečer, u magičnom zagrljaju vina i filmova, opraštali s ljetom i dočekivali jesen.

Ugodan i opušteni ambijent ove omiljene zagrebačke vinoteke opet je poslužio kao izvrsna kulisa uz koju se za 5 vrhunskih hrvatskih vina tražio "perfect match" u filmskim scenama, a uz svevremenske Abbine hitove i zalogaje koji su posebno za ovu večer skrojeni u Noelu, evocirale uspomene na neka ljeta koja se zauvijek pamte.

Vino&kino zalogaji by NoelVino&kino zalogaji by Noel

"Bila je ovo odlična prilika da publici predstavimo 5 vina koja će nas savršeno uvesti u vinsku jesen, a ovaj prostor je kao stvoren za to", kazala je Jelena Bulum koja već 4. godinu zaredom uživa u spajanju vina i filmova.

Gost ove edicije bio je Nenad Trifunović - Vinopija koji je s gostima Vina i Kina podijelio mali dio  znanja  koje u svojoj Vinskoj čitaonici i na blogu redovito prenosi brojnim vinoljupcima.

Nenad Trifunović - VinopijaNenad Trifunović - Vinopija

Večer je otvorio pjenušac od pušipela Pozoj brut 2015. vinske kuće Dvanajščak-Kozol. Uz osvježavajuće arome ovog pjenušca, njegove citrusne note i note pjesme "I can still recall our last summer..." otplovilo se do grčkog otoka Kalokairi iz Mamma mie (2008.), filma koji pršti ženskom tvrdoglavošću spremnom da se uhvati u koštac za svim društvenim stereotipima. Upravo takav je i ovaj pjenušac, nježan ali smio, a njegov naziv Pozoj, što na međimurskom znači "zmaj", to samo potvrđuje.

Pjenušac Pozoj & Mamma miaPjenušac Pozoj & Mamma mia

Drugo vino bio je Miloš Rosé od plavca malog 2017., vino koje je u kategoriji roséa u kratko vrijeme pomaknulo granice pa se i sa filmom moralo otići malo dalje i to sve do egzotičnog Tajlanda i plaže Maya Beach koja je protagonistu filma The Beach (2000.) Richardu zauvijek promijenila života. Poruka ovog spoja bila je da dok ne dočekate Tajland ili neku sličnu destinaciju, ove jeseni uživajte u roséu obitelji Miloš iz Ponikava, učinci bi vas mogli ozbiljno iznenaditi.

Miloš Rosé & The Beach Miloš Rosé & The Beach

Treće vino Trapan Malvazija Uroboros 2015. nastavilo je podizati atmosferu, a tako je to kad u goste dolazi Bruno Trapan.  Radi se o vinu čije vibracije su se doslovno mogle osjetiti preko čaše, a kad se k tome još dodaju taktovi pjesme Ry Coodera "All Shook Up" koja prati vještog barmena Briana Flanagana dok mućka koktele u hit filmu iz 80ih Cocktail, onda je sigurno da su s ovim uparivanjem svi hedonisti došli na svoje. 

Trapan Malvazija Uroboros & CocktailTrapan Malvazija Uroboros & Cocktail

Četvrto vino Matuško Dingač 2013. dolazi iz jedne od najvećih vinarija na Pelješcu i najcijenjenijih položaja za plavac mali Dingač. Vino koje će pasati s jednom večerom uz atraktivno žensko društvo, baš kao što je to slučaj u talijanskoj komediji "Malo poduzeće na jugu"(2013.) samo što je u filmu to društvo bivša prostitutka (Barbora Bobulova) koja će u dijalogu s bivšim svećenikom (Roco Papaleo) srušiti i posljedni tabu. 

Matuško Dingač & Malo poduzeće na juguMatuško Dingač & Malo poduzeće na jugu

I za kraj, vino koje nastaje u vinogradima s pogledom na najfilmskije brdo u Hrvatskoj. U Kaldiru pokraj Motovuna smjestila se vinarija Benvenuti iz koje je stigla Corona Grande 2015. Desertno vino kasne berbe, kupaža malvazije istarske, muškata i ulovine donijelo je arome i boje rane jeseni koje su zaživjele na platnu uz jednu od najuspjelijih scena iz filmskog hita Mamma mia - Here We Go Again (2018.) i glazbenu numeru "When I Kissed the Teacher." Vino je to s kojim smo nazdravili jeseni, a sudeći prema reakcijama gostiju pratit će još mnoge fešte.

Corona Grande Benvenuti & Mamma mia - Here We Go Again Corona Grande Benvenuti & Mamma mia - Here We Go Again

I tako smo uz ovo zanimljivo sljubljivanje vina, hrane i filmova pozdravili dolazak jeseni, a nadamo se da će Vino&Kino radionice postati redovna aktivnost u Bornsteinu. Jednom mjesečno! - netko nam je prišapnuo. To bi nas doista obradovalo.

Vino & kino

 

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo -

Iz G.E.T. Vodiča...

Vina Rak, Šibenik
Vina Rak, Šibenik