Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Utorak, 22. 4. 2014.

Prva javna obnova vinograda s 31.000 trsova

Piše: 
Prva javna obnova vinograda s 31.000 trsova

Na terasama imanja Malek u Sloveniji dogodio se povijesni događaj. Više od 100 poslovnih partnera i prijatelja vinarije Puklavec& friends Jeruzalem Ormož te predstavnika medija prošlog je tjedna zasadilo ukupno više od 31.000 trsova i postalo dio priče te vinarije. Uredništvo G.E.T Reporta je također sudjelovalo u ovom događaju.

Sadnja nije bila samo simbolična. Svaki od nas dobio je 10 trsova loze šipon (moslavac, furmint), rukavice, pregaču i dio vinograda i mentora koji nam je pomagao u sadnji. Ipak većina nas nema iskustva u sadnji, ali svaki trs treba biti pravilno posađen.

Trsove smo trebali obrezati, ispravno umetnuti u rupu, ispravno potisnuti tlo i zatrpati, a na odgovarajuću visinu. Naši domaćni kažu da će, kao dobri upravitelji, posađene loze pažljivo njegovati i da ćemo već dvije godine kasnije moći kušati svoj mošt. Prva ozbiljna berba bit će 2017. godne,  a prema nekim informacijama, očekuje se, kad loza bude u punom rodu, prinos od 1,5 kg po trsu.

[icon name="camera" size="18" color="#f6eb14"] Galerija fotografija s događanja

O vinariji

Vinogorje Ljutomer-Ormož nudi idealne uvjete za proizvodnju bijelih vina koja su poznata po svojoj odličnosti. 

Riječ je o svježim, voćnim i elegantnim vinima proizvedenim na prirodan način od grožđa koje se isključivo bere ručno i to ističu na svojim etiketama. Tek tako ubrano grožđe uz pomoć najsuvremenije tehnologije kojom je opremljen podrum, daje vina u kojima se pohranjuje najbolje od prirode. Vina Jeruzalem Ormož su za sve koji se vole opustiti i uživati uz čašu dobrog vina u društvu prijatelja ili obitelji. 

Inače, vinarstvo je dio tradicije obitelji Puklavec sve od 1934. godine a grožđe se uzgaja isključivo u Ljutomersko-ormoškim brdima na 1.100 ha vinograda, od čega je više od 50% vinograda na terasama. Važan podatak je da je Vinogorje Ljutomer Ormož među 5% najboljih vinogorja na svijetu a 60% njihova vina izvoze se diljem svijeta 

Od jeseni 2013. godine ovu vinariju u Hrvatskoj zastupa tvrtka Retekon pa se neka vina (i mirna i pjenušci) već mogu ponovno naći na policama mnogih trgovina, a uskoro će, nadamo se, uvesti i liniju Gomila. 

Za neka druga vina ove vinarije, kao i za arhivska vina iz 1971. godine, ipak ćete morati "potegnuti" do vinarije... 

Usred jeruzalemskih brežuljaka, nalazi se zidanica (his, klet) Malek. U zgradi je smještena ogromna preša, a ispod nje nadsvođeni podrum iz 18. stoljeća. Zanimljivo, kuća je bila sagrađena oko kućne kapelice, koji je starija od samog objekta. U kapelici je očuvana freska Marijinog uznesenja, barokni rad iz prve polovice 18. stoljeća.

Više od 300 godina stara zgrada, koja je nekada služila kao farma za preradu grožđa i vina, danas ima otvorena vrata za pojedince i grupe. Goste tamo očekuje uzbudljiva priča s izvrsnim vinima, razgledavanje nadsvođenog podruma, stare preše, kapelice, manjeg muzeja vinogradarstva, ali i tradicionalna jela iz regije sljubljena s vinima vinarije. Pri svom posjetu ovom interesantnom mjestu možete razgledati i arhiv vina iz 1971. godine, uživati na sunčanoj terasi s prekrasnim pogledom, lijepoj gostinjskoj sobi te se opskrbiti sa vinima  iz podruma: šipon, sauvignon, sivi i bijeli pinot, laški i rajnski rizling, traminac, žuti muškat, chardonnay... 

Jeruzalem-145Jeruzalem-145

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -