Print this page
Četvrtak, 18. 4. 2019.

Proslavili smo svjetski dan Malbeca

Piše:  Mirko Janković
Proslavili smo svjetski dan Malbeca

Malbec World Day prvi put održan je 17. travnja 2011. te od tada, u svijetu se upravo na taj dan slavi Malbec dan, uz mnoštvo šarolikih događaja i gastro aktivacija.

Upravo tako bilo je i u Swanky Monkey Garden Baru  gdje su posjetitelji uživali u posebnoj ponudi Beef & Terrazas Malbec.
Ofyr roštilj  počeo se zagrijavati u 17.00 sati, zatim je slijedila priprema „ramsteka“ za koju je zadužen bio Beefshop, dok se za potpuni doživljaj uživalo uz izvrsne „kapljice“ argentinske vinarije Terrazas de Los Andes.

Svjetski dan Malbeca obilježava se 17. travnja kako bi se obilježio dan kada je predsjednik Domingo Faustino Sarmiento iz Argentine službeno započeo misiju preobrazbe argentinske vinske industrije. Toga dana, davne 1853. godine, zadužio je Michela Aiméa Pougeta, francuskog stručnjaka za tlo, da donese nove sorte vinove loze.

U njegovu izboru, uz ostale, bio je i Malbec te je upravo tako sve i počelo.

Pouget je nastavio eksperimentirati s prilagodbom francuskih sorti raznim podnebljima Argentine. Tako se Malbec, koji se brzo prilagodio različitim zemljopisnim područjima razvio čak i bolje nego u izvornoj zemlji Francuskoj te je tijekom mnogo vremena, truda i napornog rada, Malbec  postao argentinska vodeća sorta.

Malbec reserva 2017Dostupno u Miva galerija vina vinotekama Teslina, Vukovarska i na webshopu.

Malbec reserva 2017

Vino čuvene argentinske vinarije Terrazas de los Andes, čiji su vinogradi smješteni na obroncima Anda, na oko 800 m nadmorske visine te kao takvi predstavljaju jedinstveni terroir regije Mendoza.

Intenzivne crvene boje s ljubičastim odsjajima, vrlo voćno i koncentrirano vino, s dugim, elegantnim  završetkom. Na nosu se uz izražene arome zrelog crvenog voća poput trešnje i šljive, pronalaze i karakteristične note ljubičica, tamne čokolade te slatkih začina i duhana koje proizlaze iz odležavanja u bačvama od francuskog hrasta.

U ustima dobro izbalansirano, svježe, sa zaobljenim taninima i s dobrim potencijalom za odležavanje.

Comments:DISQUS_COMMENTS
FaLang translation system by Faboba