Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Subota, 25. 5. 2019.

Hrvatsko - slovensko wow druženje

Piše:  Sanja Muzaferija
Hrvatsko - slovensko wow druženje

U srijedu 22.svibnja u Zagrebu, točnije, u zagrebačkom dućanu Rogaška kristala na adresi Trg žrtava fašizma 3,  dogodio se svojevrsni vinski, ali i kristalni susret Slovenije i Hrvatske.

Event je organizirala udruga Women on Wine, a okupilo se dvadesetak članica i mnogobrojni mediji. Kako su oblaci na nebu igrali igru: hoću- neću, umjesto ispred trgovine s pogledom na Dom hrvatskih likovnih umjetnika, popularnu Džamiju – društvo se stislo uz prekrasne kristalne predmete i umjetničke objekte izložene u dućanu. Možda i bolje – jer tako  su svi izbliza mogli promotriti predmete koji su doista vrijedni, odreda ručno izrađeni od najfinijeg stakla i kristala. Uostalom, ljubav između Zagreba i Staklarne Rogaška oduvijek je uzajamna, a njihova vrata odnedavno ponovno su otvorena za sve ljubitelje vrhunskog kristala.

Druženje u dućanu Rogaška kristala

Staklarna Rogaška vrhunski je spoj tradicije, umjetnosti i strasti koji traje više od 350 godina. U njihovoj se tvornici proizvode se, graviraju, pjeskare, oslikavaju, rezbare i ukrašavaju proizvodi od kristala još od 17. stoljeća. Čak 95 posto svojih proizvoda izvoze u inozemstvo, a bili su i prva tvrtka s prostora bivše Jugoslavije koja je imala vlastiti showroom na njujorškoj Madison aveniji. U tradiciju su utkali znanja starih majstora, a otvorenošću prema novim tehnologijama udahnuli su suvremen dizajn koji danas osvaja sve generacije.

WOW-ice i mediji osvjedočili su se u kvalitetu i ljepotu umjetnički oblikovanih čaša koje otpisuje hrvatska umjetnica Gordana Drinković, a predstavnici Staklarne Rogaška Sašo Ilić i Špela Sedminek su istakli:

Osim što smo ponosni na tradiciju, odlične izvozne rezultate i brojke radujemo se da se upravo u našim radionicama izrađuju prepoznatljivi trofeji za većinu festivala u regiji - od Porina, Dore, Večernjakove ruže do Tour de Croatia, Snježne kraljice, ATP turnira i drugih uglednih manifestacija. U Rogaškoj nikad ne prestajemo tragati za novim oblicima, preciznim zanatskim umijećem, uzbudljivim novim rješenjima – u formi, uzorku, boji. Sve se kod nas radi ručno, a naš je kristal jedan od najčišćih  te stoga i najsjajnijih. Važno je napomenuti i da se sve osmišljava, dizajnira i realizira u Sloveniji.

Premda je asortiman Staklarne Rogaška inovativan i bogat, a  u njemu su posude, pepeljare, svijećnjaci, okviri za slike, vaze za cvijeće i još mnogo sitnica koje dom čine – domom ili pak odlične kao ideja za prigodni poklon – WOW-ice i mediji ovoga su se puta najviše zanimali za kvalitetne kristalne čaše i dekantere, kako to i priliči članicama vinske udruge specijaliziranim life-style medijima.

Druženje u dućanu Rogaška kristala

Vinski program nudi vrhunske, luksuzne kristalne čaše koje će ljubiteljima vina pružiti novu dimenziju uživanja u vinu te barski program s besprijekornom izradom za uživanje u opuštenim trenutcima. U divne čaše linije Armonia ulijevale su se te srijede podjednako dobre kapljice. Posve jedinstvenog oblika – ove su elegantne čaše idealne za pjenušce i vina.  

Ovog puta su to bila vina slovenske vinarije Puklavec Family Wines. Pio se prvo  Penina Brut Estate, pjenušac napravljen Charmat metodom od sorti chardonnay i sivi pinot. Živahan, osvježavajuć pjenušac sa svega 7 grama ostatka šećera, puno citrusnih nota, ali i s dahom lješnjaka i crvenog voća.

Drugo vino bio je Cuvée sauvignona i sivog pinota, izuzetno svježe i pitko vino primjereno godišnjem dobu. Sauvignon mu daje svježinu, a sivi pinot eleganciju u harmoničnom i uravnoteženom rezultatu. Izvrsno paše uz piletinu i perad, ali posebno uz sva jela sa šparogama.

Druženje u dućanu Rogaška kristala

Idući je bio fantastičan, kompleksan sivi pinot, Pinot Grigio 7 Numbers, 2017., izuzetno sortno vino s izraženim aromama zrelih jabuka i breskve, natruhama vanilije - pikantan, pomalo papren s dugim aftertasteom.

Za kraj – dva muškata.  Muškat Ottonel primamljivo spaja slatkoću i lakoću, a specifičan je po niskom postotku alkohola i zbog toga odličan za kušanje i kad je jako vruće.  To je slatko vino srednjeg tijela koje odlikuju muškatne arome i svježina i dobro ide s desertima.

Za kraj, ponovno mjehurići. Bila je to Muškatna penina, osvježavajuće vino s ostatkom šećera i očaravajućim muškatnima aromama.

Političkim rječnikom: slovensko hrvatski summit na kojem su se okupile žene vinski znalci, vrhunski slovenski vinski proizvođač i na kraju, ali ne najmanje važno, domaćin, izvrsna Staklarna Rogaška – izuzetno je uspio. Nadamo se novim međudržavnim suradnjama na vinskom i hedonističkom planu.

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -