Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Subota, 30. 11. 2019.

G&J Tvoja krv i moja Featured

Piše:  MIVA Mirko Janković
G&J Tvoja krv i moja

Zanimljiva prezentacija i kušanje vina G&J Tvoja krv i moja, održana je u bistrou Jadranka, a vina je prezentirala i predstavila dr Nina Levičnik, arhitekt i sommelier.

Prisutni su bili njegovi tvorci Jadranka i Gino koji su podijelili svoju uistinu zanimljivu vinsku priču.

Njihova vinska priča započela je davno u Francuskoj, upoznavanjem s prekrasnim vinima i još ljepšim vinskim pričama. Želja da naprave vlastito vino po francuskom uzoru davno se rodila, a inspiracija dogodila u jednom dahu, inspirirana stihovima irskog pjesnika Williama Butlera Yeatsa: „Nothing but that to prove your blood and mine…“ „Tvoja krv i moja“

Prva berba dogodila se 2009. godine kada su proizveli svega dvije bačve od tipičnih bordoških sorti: cabernet sauvignona i merlota. Budući da ne posjeduju vlastite vinograde, odlučili su se za Benkovačko-stankovačko vinogorje, za grožđe iz ekološkog uzgoja. Stil vina bio je jasan od samog početka - veliko crveno vino po uzoru najvećih iz Bordeauxa, ali iz naše domovine - Hrvatske. Nakon neočekivanog uspjeha berbe 2009., narednih godina krenulo se s proizvodnjom većih količina.

Nina Levičnik, Gino Matulić, Jadranka SvagušaNina Levičnik, Gino Matulić, Jadranka Svaguša

Cabernet sauvignon je „muškarac“, a merlot „žena“- mirisi i okusi sljubljeni u jednu jedinstvenu cjelinu koja se zove „savršenstvo“ - govore Jadranka i Gino.

Za njih je vino živo biće, zato mu žele omogućiti sve što je potrebno – zrak, hranu, ljubav, glazbu.

Ovom prilikom prisutni su imali priliku degustirati G&J vina 2012., 2013 i 2015.

  • 2012. - cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,3% vol., kiseline: 6,0 g/l 
  • 2013. - cabernet sauvignon + merlot, alkohol: 14,6 % vol., kiseline: 6,3 g/l
  • 2015. - cabernet sauvignon + merlot + cabernet franc, alkohol: 13,7 % vol., kiseline: 5,8 g/l

O G&J VINIMA

Grožđe za vino Jadranka i Gino otkupljuju iz vinograda (KZP, ekološki uzgoj) iz Benkovačko-stankovačkog vinogorja, Nadin (blizu Zadra) i zajedno s enologom određuju datum berbi. Količina prinosa grožđa po panju se kreće od 1,00 - 1,30 kg. Starost vinograda je 15 godina. Fermentacija traje od 7 - 10 dana, nakon toga slijedi pretok i prešanje. Malolaktičku fermentaciju odrađuju samo ako su kiseline visoke, a ako nisu puste da se odradi spontano. Nakon trećeg pretoka stavljaju vino u 12. mjesecu u srednje paljene barrique bačve (kombinacija novih i starih bačvi, različite vrste hrasta: francuski, američki, slavonski, kavkaski, ...) francuskog proizvođača Seguin Moreau. Vino sazrijeva u barrique bačvama od 12 - 18 mjeseci, ovisno o postotku starih i novih bačvi. G&J vino je uvijek 85%  barrique, a ostatak je iz inox spremnika. Nakon dozrijevanja u drvu, vino pretoče i puste da se malo "odmori" u  tanku (2 - 4 mjeseca); zatim slijedi punjenje u boce koje uglavnom uvijek bude na proljeće. Vino odležava u bocama najmanje godinu dana prije izlaska na tržište. Proizvodili su uvijek 6000 butelja. S berbom 2013. započeli su s punjenjem u magnum boce. Od berbe 2016. povećali su količinu proizvodnje na 12000 butelja. Tijekom svih procesa vrše sve potrebne analize u laboratoriju Vinolab, u Zagrebu.

Comments:DISQUS_COMMENTS
- promo - zlatni sponzor
podržavamo: