Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
Nedjelja, 19. 5. 2019.

Australsko - hrvatska večer u Bornsteinu

Piše:  Silvija Munda
Australsko - hrvatska večer u Bornsteinu

Svake godine, tijekom svibnja, Australija se kroz niz događanja predstavlja svijetu s ciljem promoviranja turizma, eno-gastronomije, umjetnosti i kulture, gospodarstva... Ili kako sami kažu - niz aktivnosti koji vam omogućuju da iskusite dio Australije, pod zajedničkim nazivom "G'Day in May". U prijevodu to bi bilo: G'Day u svibnju, a G'Day je australski pozdrav, skraćeni i manje formalan oblik pozdrava Good Day (dobar dan).

Naravno, takav program u Zagrebu nije mogao proći bez vinskog događaja... I to kakvog! Naš najpoznatiji Australac, Ivan Srpek i njegova supruga Doris organizirali su, u svom wine baru Bornstein, australsko - hrvatsku večer, uz slogan "Australia meets Croatia - Croatia meets Australia". Već sama imena iz najave događaja dala su naslutiti da će večer biti fantastična.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

Dakle, za glavna jela se pobrinula ekipa iz restorana "Fino i Vino" koji se nalazi tek par kućnih brojeva dalje od Bornsteina i vlasnici, kuhar Danijel Vlasiček i sommelier Krešimir Šesnić, odradili su odličan posao, ali o tome nešto kasnije.

Vina, naravno, dva australska i dva hrvatska. Ovo, hrvatska... I o tome ćemo nešto kasnije. Sam događaj uveličala je Veleposlanica Australije, Elizabeth Petrovic, sa svojim suradnicima, a u velikom broju pridružile su nam se i članice udruge WOW, koja je, uz Bornstein i Australsku ambasadu, sudjelovala u organizaciji večere.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

Večera je protjecala u vrlo ležernoj i ugodnoj atmosferi. Bio je užitak promatrati ljude oko sebe i upijati tu pozitivnu energiju. Da, vino znači civilizaciju i kulturu, to se itekako moglo vidjeti i u Bornsteinu. To da je ta vinoteka i vine bar jedan od najljepših u državi, ne treba naglašavati, ali to da bračni par Srpek i njihovo osoblje postaju vrhunski uigrana ekipa, to treba naglasiti - jer sam ambijent, koliko god bio vrhunski, nije dovoljan ako ga ljudi, koji tu rade, ne oplemene.

No vratimo se mi večeri; na australsko - hrvatskoj večeri s nogu me oborila jedna Engleskinja. Da, hrvatska vina bila su Wild Skins 2017 i Plavac mali 2014, iz produkcije velike Jo Ahearne. Svi znamo da je ona Londončanka s adresom na Hvaru u koji se zaljubila i tu proizvodi svoja "svjetska, a naša" vina. Kada vina proizvodi jedna MW (Master of wine) za pretpostaviti je da bi ta vina trebala biti odlična, ali... Je li baš tako? Mogu li sve te edukacije i diplome zamijeniti to kad od malih nogu s roditeljima najviše vremena provodite u vinogradu i već tada nesvjesno upijate njihovo znanje i iskustvo? To je pitanje na koje svatko ima drugačiji odgovor, ali kada je u pitanju Jo Ahearne, odgovor je više nego potvrdan.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia / Jo Ahearne & Wild Skins

Njezin Wild Skins 2017, blend tri hrvatske autohtone sorte - Kuča, Bogdanuše i Pošipa, vjerojatno je najbolje bijelo vino ikad iz njene produkcije.To je veliko vino, predivno izbalansirano, s moćnim tijelom u kojem se slojevito otkrivaju sve nijanse iznimno duge maceracije. Fenomenalne kiseline daju tom vinu odličnu svježinu, ali i dugovječnost. Wild Skins 2017 definitivno je drugačije od većine bijelih vina Dalmacije, ali i primjer kakva bi dalmatinska vina trebala biti, a ujedno je i dokaz da se to može.

Plavac mali 2014... pravo malo remek djelo od vina. Izuzetno vino, izbalansirano do savršenstva i ne prejakih alkohola. Onako, na prvo kušanje, osjećate čokoladu, a na kraju ima pomalo papreni, "spicy" aftertaste. Jedina mana mu je što mu treba još koja godina da mu se tanini sasvim smire, ali to su već stvarno detalji. Kako sam ja veliki fan Stagnuma, mogao bih reći da je ovaj plavac Stagnumov elegantniji brat.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia / Jo Ahearne i Tomislav Stiplošek & Ahearne Plavac mali

Eto, kao što rekoh, na australsko - hrvatskoj večeri oduševila me Engleskinja, ali dobro, imaju novu kraljevsku bebu pa je i ona imala razlog za slavlje - osim toga što je dobar dio karijere provela u australskim vinarijama.

Hrana... E pa tu me oduševila janjetina s palentom. Janjetina je bila izvrsna. Savršeno pečena, ukusna, ne presušena... Ali palenta..! Vrlo blizu savršenstva... Premazana začinskim biljem, fantastično hrskavo zapečena izvana, a u sredini divno mekana, ali ne previše. To bilje kojim je bila premazana daje joj doista poseban okus. Dakle, tko nije, obavezno u Fino i Vino to probati (pretpostavljam da imaju u ponudi).

Ne znam tko je sve sudjelovao u sljubljivanju hrane i vina, ali i to je odrađeno perfektno.

Izdvojit ću i desert koji je pripremio kuhar Australske ambasade osobno pa je, nekako u tom slijedu bilo još više australskog duha. Naravno, pohvale i proljetnoj salati s gamberima koju je spremao Ivan Srpek osobno i da, za amatera - odlično.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia / Ivan Srpek

Kad smo već kod Ivana, imali smo i dva australska vina, oba iz vinarije D'Arenberg: The Olive Grove Chardonnay 2017 i Footbolt Shiraz 2015.

Odlična vina i već sam ih i prije pio, ali jednostavno, uz vina Jo Ahearne nisam ih ovaj put doživio na pravi način. Ivane, oprosti (ipak si ti Australac, ali i naš).

Da zaključim: više nego odlična večera.

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

A eto i cijelog menija:

Predjelo:

Gamberi (kozice) na proljetnoj salati // Bornstein

D'Arenberg The Olive Grove Chardonnay 2017

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

Glavna jela:

Zečji ragu s domaćim njokima // Fino & Vino

Ahearne Wild Skins 2017

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

Janjeći kotleti i aromatična palenta // Fino & Vino

Ahearne Plavac mali 2014

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

Desert:

Aussie Pavlova // Australska ambasada

D'Arenberg Footbolt Shiraz 2015

G'Day in May 2019: Australia meets Croatia - Croatia meets Australia

 

Comments:DISQUS_COMMENTS

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor
podržavamo:
- promo -