Mittwoch, 01 Juni 2016

Ciklo G.E.T. Tour Korčula 2016

Written by 
Ciklo G.E.T. Tour Korčula 2016 Foto: Helena Pletković

Priča oko koje se zadnjih nekoliko godina u turizmu vrti sve je, naravno, pred i posezona. Ima tu svakakvih ideja i prijedloga; neki su odlični, neki baš i nisu, ali bože moj. Dakle, ono što je svima jasno, jest da sezonu treba svakako produžiti. Mi smo još prije nekih 3-4 godine osmislili Ciklo G.E.T. Tour, to jest manje biciklijade kojima je u prvom planu cilj da se biciklistima predstave lokalni OPG-ovi, vinarije, uljare, konobe i slične destinacije. Eto, proizvod kao stvoren za predsezonu. Tu treba svakako uzeti u obzir i činjenicu da su biciklisti u samom vrhu po potrošnji, kada su turisti u pitanju.

Dakle, ideja je tu - sad je još treba i sprovesti u djelo. Nakon nekoliko pojedinačnih ruta, trebalo je provjeriti kako će funkcionirati na razini destinacije. Odabir lokacije - vrlo logičan, kada je G.E.T. Report u pitanju - otok Korčula. Kako je otok podijeljen na pet turističkih zajednica, pada sljedeća odluka: ne radimo jednu, već tri biciklijade ili, kako smo to nazvali, ciklo-vikend. Vozi se u petak na području Vela luke i Blata, u subotu Brna i Smokvica, a u nedjelju Korčula i Lumbarda. Naravno, treba nam suradnja svih pet TZ-ova. Mnogi su rekli da nema šanse da ujedinimo sve turističke zajednice... E, pa ima! Napravili smo to, dokazali da se može i na tome im posebno zahvaljujem. Bili ste divni partneri, a bit ćemo još i bolji!

  

Naravno, nije sve išlo lako. Kako država stalno gura priču o pred i posezoni i kako smo ipak ujedinili cijeli otok, i priča je odlična, i događa se u predsezoni... Ne, od županije nismo dobili podršku, jer se režu sredstva. Oni su, naravno, samo produžetak TZ Hrvatske pa ih i ne krivim za to, ali HTZ i ministarstvo... To je već druga priča. No dobro, mi smo to odlučili napraviti i idemo s ili bez dodatne pomoći.

Treba reći da je priča bila sjajna. Sudionika nije bilo puno, taman dovoljno da vidimo kako će proći prva godina - da uvidimo greške i da ih ispravimo ubuduće. Ono što je bitno istaknuti - najviše su se zainteresirali stranci, a bila je i mala ekipa iz Zagreba... Dakle, turisti, a njima je to i namijenjeno, jer Ciklo G.E.T. Tour je prvenstveno turistički proizvod. Još jedna bitna stvar je to što su sudionici skoro na svakom mjestu gdje smo stali kupili nešto od proizvoda i to smo im kasnije dostavili. Sve se odvijalo upravo onako kako smo i zamislili. Kad sad pogledamo, mislimo da smo napravili odličan turistički proizvod; turisti su detaljnije upoznali otok, posebice gastro ponudu, a lokalnim ljudima doveli smo kupce bolje platežne moći na kućni prag. Mislim da ne može bolje.

Sada je na TZ da ove ciklo-gastro ture stave u ponudu i da od njih naprave profitabilni program, a mi smo im, naravno, na dispoziciji za svaku pomoć. I svakako, ako datum ostaje isti, treba krenuti već sada s radom za iduću godinu; napraviti prepoznatljiv brend "Korčulanski ciklo vikend" i sljedeće godine ćemo sigurno imati autobus ili više ljudi koji će doći na Korčulu upravo zbog Ciklo G.E.T. Toura.

Tomislav Stiplošek

Detaljnije o ovogodišnjem Ciklo G.E.T. Touru na otoku Korčuli:

 

Petak, 13.5.2016. Vela Luka >> klik za više << Petak, 13.5.2016. Vela Luka

Široka gastronomska ponuda Vele Luke temelji se na nizu kvalitetnih restorana i konoba u kojima se nude lokalni specijaliteti i druga jela. Većina njih smještena je u samom centru mjesta, a na širem području Vele Luke nalazi se i nekoliko seoskih domaćinstava u kojima se u autentičnom dalmatinskom ambijentu nudi tradicionalna veloluška kuhinja, domaća vina i ostalo. No bitno je znati da je simbol veloluške tradicije i kulture - maslinarstvo.

Više o Vela Luci: http://www.tzvelaluka.hr

Start: hidroavionsko pristanište Vela Luka

2015. godine je Vela Luka dobila hidroavionsko pristanište, koje se nalazi odmah do trajektnog, a uvođenje linije Vela Luka - Split od velikog je značaja za cijeli otok Korčulu.

OPG Jerolim

Najmanja uljara na otoku Korčuli, ekološki certificirana, nalazi se u centru Vela Luke. Simpatični i gostoljubivi Marita i Jeronim Petković prerađuju i proizvode maslinovo ulje i proizvode od masline (liker, zelene masline bez konzervansa, maslinov plod u voćnom sirupu, aromatizirano maslinovo ulje, sortna ulja, čaj od masline), koje većinom prodaju na kućnom pragu, ali njihove proizvode možete naći, također, u Zagrebu i Zadru.

https://www.facebook.com/eko.jerolim

Luška kredenca - OPG Grbin

Obitelj Grbin bavi se uzgojem, preradom i proizvodnjom domaćih proizvoda na tradicionalni način, po starim receptima, onako kako su to radili njihovi preci. Sve se radi ručno, bez strojeva i bilo kakvih umjetnih dodataka. U njihovoj ponudi naći ćete likere, rakije, džemove, ulja, slastice, prirodnu kozmetiku, sapune, ljekovito bilje, čajeve, macerate...

www.facebook.com/OPG.Grbin

Uljara Zlokić

Na samom ulazu, to jest u ovoj situaciji - izlazu iz mjesta, na jednoj lokaciji se nalaze i moderna, profitabilna uljara, i etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva. Proizvodnja u uljari odvija se na dva načina - koristeći suvremenu (kontinuirana prerada s centrifugalnim strojevima) i tradicionalnu tehnologiju (kameni mlin i hidraulične preše).

Etnografska zbirka maslinarstva i uljarstva svjedoči o kontinuitetu ljudskog prisustva i djelovanja u maslinarstvu od prapovijesti do danas. Na starim torkulima, prešama i mlinovima, koje tamo možete vidjeti, radili su preci mnogih Velolučana.

http://www.uljarazlokic.com

   

OPG Petar Žabica

Petar i Štefica Žabica dočekali su nas na putu prema veloluškim maslinicima, baš uz oznaku biciklističke staze. Njihov objekt je u izgradnji, tako da ćemo ih iduće godine moći posjetiti u vinogradu, u kojem uzgajaju različite bijele i crvene vinske sorte. Naravno, proizvode i maslinovo ulje te likere, marmelade, čajeve...

Uljara Torkul

Uljara Torkul, u vlasništvu Fanita Žuvele, proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje i čaj od lista masline. Torkul je prvo zaštićeno maslinovo ulje s oznakom izvornosti u Hrvatskoj, uz preporuku Slow food organizacije, a čaj od maslinovog lišća ukrcao se na Arku okusa.

Uljara Torkul nalazi se u Vela Luci, ali obitelj Žuvela dočekala je bicikliste u svojem masliniku na području Potirne, što je bila odlična prilika za uživanje u prirodi i učenje o uzgoju maslina, uz degustaciju maslinovog ulja i čaja te, naravno, druženje s domaćinima, uz kraći odmor prije odlaska prema Blatu.

www.fanito.hr

Petak, 13.5.2016. Blato >>klik za više<< Petak, 13.5.2016. Blato

Blato je gradić u središtu otoka Korčule. Svojim posjetiteljima nudi mnoštvo sadržaja i usluga u samom mjestu i smještaj u brojnim apartmanima u okolnim uvalama koje se protežu u dužini od 40 km. Bogate povijesne baštine, Blato je zadržalo šarm prošlih vremena, a zanimljivo je i puno događanja i van sezone. Dođite i otkrijte sve što vam ovo mjesto i ljubazni domaćini mogu ponuditi. Više o Blatu: http://tzo-blato.hr

Start: gradski park / sjenica

Ovim dijelom rute sudionici prolaze kroz samu povijesnu jezgru Blata: drvored Zlinje (kilometarski drvored lipa - drugi najduži u Europi) te blatsku plokatu s predivnom ložom...

Blato 1902

Ovo je svima poznata vinarija i uljara, a naša kontrolna točka bila je uljara, u sklopu koje se može degustirati i kupiti ulje, vino, rakije, prirodne sapune i druge proizvode, ali i naučiti kako se proizvode sapuni od maslinovog ulja i razni melemi.

http://www.blato1902.hr/

OPG Bačić

Vinarija obitelji Bačić nalazi se u Prigradici (nekad je to bila izvozna luka za cijenjeno blatsko vino i maslinovo ulje, danas je predivno turističko mjesto koje je očuvalo autentičan ugođaj lučice). Vinarija, koju vode Zlatko Bačić i njegovi sinovi, Petar i Josip, diči se gostoprimstvom, ljubaznošću, stručnošću, naravno i kvalitetom vina, a doživljaj boravka kod njih upotpunjuje i zaokružuje pogled koji se pruža s terase.

http://korcula-cluka.com

Galerija Volat

Galerija - suvenirnica Volat prodaje unikatne suvenire koje, uglavnom, izrađuju lokalni OPG-ovi, umjetnici i udruge (vjerske, umirovljeničke, ljudi s posebnim potrebama...) - što daje tim ljudima mogućnost da rade i da se izražavaju kroz svoj rad. Dolaskom u galeriju Volat zasigurno ćete ponešto i naučiti, a kupnja unikatnih suvenira uvije je dobra odluka. Vjerujte, prodavačica  za svaki predmet točno znatko ga je izradio...

https://www.facebook.com/Galerija-Volat-758170454274670

Cilj: Konoba Zlinje

Ova konoba bogate tradicije i ugodnog ambijenta bila je mjesto na kojem je, uz ukusnu večeru i prepričavanje doživljaja, završio prvi dan bicikliranja po Korčuli.

Subota, 14.5.2016. Brna - Smokvica >> klik za više << Subota, 14.5.2016. Brna - Smokvica

Brna i Smokvica su mjesta gdje su kultura i tradicija spojeni u jedno i gdje je domovina Pošipa, gdje se ispresijecaju plodna polja i prekrasno more, gdje se izmjenjuju mirisi bora, kadulje, lavande i ružmarina i koja oduševljavaju ugođajem u kojem gost postaje prijatelj. Brna je smještena u prekrasnoj uvali okruženom zelenilom i okupanoj suncem, a Smokvica je skrivena u podnožju spojenih brda Vele i Male obale, okružena prekrasnom prirodom, vinogradima i maslinicima.

Više o općini Smokvica: http://www.brna.hr

Start: Brna, Riva

Start je bio na rivi, ispred prostora koji koristi Pomorski klub Vitar, tako da su sudionici imali priliku pogledati zanimljivu izložbu fotografija članova ovog kluba.

Loža u Smokvici i OPG Daria Tomašić

Smokvicom dominira župna crkva Blažene Djevice Marije od Očišćenja, s velikim zvonikom, Velom i Malom Pijacom te ložom iz 1700. godine - u toj loži organiziraju se razna kulturno-zabavna događanja, a sudionike Ciklo G.E.T. Toura ovaj put je dočekala g. Tomašić koja u svojem OPG-u proizvodi arancine, marmelade i druge tradicionalne proizvode od naranče.

https://www.facebook.com/OPG.D.Tomasic

Čipojino polje - vinograd vinarije Plasa

Iz Smokvice, ova ruta se nastavlja kroz smokvičke vinograde. Vinarija Plasa - Petrušac na ovoj lokaciji ima vinograde, masline i kamenu kućicu. Proizvode pošip, grk, plavac, maslinovo ulje i rakije. Uz degustaciju ovih proizvoda i sira, sudionici Ciklo G.E.T. Toura imali su priliku sami ubrati željeno povrće i začine iz vrta.

Sv. Ana i kaštela korčulanskih plemića / vinarija Didovinka i OPG Stanojević

Put nas dovodi do crkvice Svete Ane i kaštela korčulanskih plemića Kanavelić. Tu su nas s osvježenjem dočekale obitelji Didovinka (https://www.facebook.com/vinarija.didovinka) i Stanojević. Obje obitelji proizvode, naravno, Pošip, ali našlo se tu i drugih proizvoda te slatkih arancina, sušenih smokava i ušećerenih badema.

Stiniva / vinarija Grošić

U vožnji pored uzorno obrađenih vinograda čuvane sorte pošip, zastajemo u polju Stiniva, gdje nas je, uz svoje vinograde, vinom, likerima, domaćim sokovima i osmijehom dobrodošlice dočekala obitelj Banićević - Grošić.

Spomenik Pošipu - Pinćaluša / vinarija Kunjas, vinarija Tomašić

Pošip je svojevrsni svjetski raritet, zna mu se točno porijeklo, mjesto pronalaska i ime pronalazača, a upravo na mjestu pronalaska (Pinćaluša) danas se nalazi Spomenik Pošipu, njegovom pronalazaču i svim smokvičkim težacima koji ga s ponosom i trudom stvaraju.

Sudionike Ciklo G.E.T. Toura svojim su vinima na ovom mjestu dočekali Mladen Tomašić i Ljubo Kunjas, objasnili im sve o povijesti Pošipa i ponudili ih svojim vinima.

Toreta

Torete su kamene kućice u polju, na specifičan način građene prije više od sto godina, a koristile su se da bi se u polju moglo čuvati stoku i alate za vinograd. Danas ih je ostalo svega nekoliko, još uvijek su čvrste i funkcionalne, a odličan su podsjetnik na korčulansku i smokvičku povijest. U Smokvici se nalazi i vinarija istog naziva - Toreta, koju vodi Frano Baničević, čiji je šukundjed Antun dao izgraditi torete. U spomen na obiteljsku i otočnu baštinu, u sklopu te vinarije nalazi se i vinski muzej.

  

Cilj: Grill Pizzeria Žal

Na kraju ove rute opet smo se našli u Brni; na ručku i druženju u grill Pizzeriji Žal. Lagani riblji menu praćen smokvičkim vinima svima je odlično pasao.

Nedjelja, 15.5.2016. Korčula - Lumbarda >> klik za više << Nedjelja, 15.5.2016. Korčula - Lumbarda

Start: Grad Korčula - Trg pomirenja

Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, mnogi kažu da je ona "mali Dubrovnik", a mnogi od njih i da je ljepša. U svakom slučaju, činjenica je: tko je bar jednom posjetio ovaj grad, ostao je zaljubljen u njegove čari i rado se vraća.

Start Ciklo G.E.T. Toura bio je kod spomenika na Trgu pomirenja, a sudionici koji na otoku nisu bili sa svojim biciklima, mogli su ih posuditi u agenciji Kaleta, koja je ovom, otočkom, Ciklo G.E.T. Touru davala veliku pomoć i podršku. www.kaleta.hr

Nakon elementarnog upoznavanja grada Korčule, biciklisti su krenuli prema Lumbardi, vozeći uz obalu i pritom uživajući u čarobnom pogledu.

Više o Korčuli: http://visitkorcula.eu

Lumbarda

U centru Lumbarde bicikliste je dočekao direktor TZ i upoznao ih s poviješću i specifičnostima Lumbarde. Izdvajamo "Lumbardsku psefizmu" - natpis u kamenu koji opisuje osnutak grčkog grada u 4. st. prije Krista. Kraći natpis opisuje prethodno sklopljen ugovor grčkih doseljenika s otoka Issa (otok Vis) s domaćim ilirskim poglavicama, zatim obvezuje sve doseljenike na bezuvjetnu odanost, te završava popisom 180 doseljeničkih obitelji.

Više o Lumbardi: http://www.tz-lumbarda.hr/

Plaža Pržina

Pržina je lumbarajska riječ za pijesak. To dovoljno govori… Pržinu vole i turisti i lokalno stanovništvo koje dolazi na plažu radi zabave i druženja, a u predsezoni nema gužve pa je odlično mjesto za opuštanje uz šum mora.

Vinarija Popić, Lumbarda

U ovoj vinariji s predivnim pogledom na vinograde grka dočekao nas je Zoran Cebalo - Popić, energičan i druželjubiv vinar. Degustirali smo njegov odličan grk i plavac mali koji odležava u hrastovim bačvama. Osim vina, obitelj Cebalo-Popić u ponudi ima domaću travaricu i prošek od Grka. Kao strastven lovac, Zoran se pohvalio i s pršutom od vepra.

http://grk-lumbard8.wix.com/grk

Vinarija Bire, Lumbarda

Jedna od najljepših malih vinarija u Hrvatskoj odiše posebnom mirnoćom i otočkom romantikom. Obitelj Milina - Bire će vam dočarati svu težinu otočkog života, ali i svu njegovu ljepotu. Sudionicima Ciklo G.E.T. Toura je ovdje organiziran ručak te uz njega i degustacija vrhunskih vina Bire - grka i plavca malog te rosea od plavca, a mogao se probati i grk s posebnog položaja Defora koji odležava u bačvama. Uz desert, tradicionalne kroštule i arancine, posluženi su domaći likeri. Prije povratka u Korčulu, organiziran je i obilazak vinarije i imanja.

http://www.bire.hr

 

Ovogodišnji Ciklo G.E.T. Tour je prošao najbolje što je mogao - zadovoljstvom svih sudionika koji su nam obećali: "Javite nam datum održavanja iduće godine. Doći ćemo opet i dovesti prijatelje!". Dakle, čim utvrdimo datum, javit ćemo - i njima i svima vama.

Vidimo se na sljedećom Ciklo G.E.T. Touru!

Vinarija Bire, Lumbarda 

Najave događanja

01
Jul2017
Mamičina žetva 2017

Mamičina žetva 2017

Tradicija se nastavlja - prika...

28
Jul2017
Dani Pošipa 2017 i 50. obljetnica zaštite Pošipa

Dani Pošipa 2017 i 50. obljetnica zaštite Pošipa

Smokvica i Čara 28.7. - 6.8.20...

« »

Iz G.E.T. Vodiča...

Bodren, Hum na Sutli
Bodren, Hum na Sutli