Dobro došli u
G.E.T. svijet!
- promo -
 Pretplatu na tiskano izdanje G.E.T. Reporta možete naručiti putem narudžbenice.
Četvrtak, 1. 12. 2016.

G.E.T. Report 31

 

 

Vrijeme hedonizma...

 

{tab=Sadržaj}

Najave

  • Najavljen treći WineOS
  • Wine & Music - advent
  • Decanter Awards 2017

Novosti

  • Opet najbolji!
  • Prvi rođendan Adria Snack Company
  • Predstavljen vrhunski med Rončević
  • Priče iza vašeg tanjura
  • Okusi zagrebačkoga kraja

Manifestacije

  • Aronia cup 2016
  • Bijeli grozd 2016

Degustacije

  • Premium priča, 4. poglavlje: Gastronomija spaja ljude

Urednikova kolumna

  • Teran u Mariboru

Gastronomija

  • Jeste li znali?

Recepti

  • Bakalar za Badnji dan

{tab=Riječ urednika}

Još jedna godina je blizu svojeg kraja i da, bila je relativno dobra. U stvari, što se desilo?  Desila nam se nikad bolja turistička sezona i to ne našom krivnjom, a nikako krivnjom vlade koju u to vrijeme nismo ni imali i... Gle čuda! Tada nam je bilo najbolje. Mislim da bi Hrvati trebali nešto mijenjati u svojem načinu razmišljanja i to pod hitno. Sada nam, kao, raste BDP i odvija se veliki ekonomski rast, a u stvari su to posljedice toga što su stranci trošili pare kod nas jer su na nekim drugim mjestima teroristi dizali zgrade u zrak. Sad mi, kao, imamo veći gospodarski rast nego Njemačka i to mi kaže Bago u Dnevniku - pa nije ni čudo da ljudi gledaju Ljubav je na selu. Pa kad smo već kod sela, Slavoniju smo skoro pa riješili, još malo i tamo neće živjeti nitko; stanovništvo se rasulo po Europi mada mi imamo veći rast nego Europa. Uništili smo stočare - domaćeg mesa na kapaljku, ali ima iz Poljske, sa salmonelom, nek se nađe. Ratari su nam na izdisaju, skoro kao i ribari, male sirane su se počele zatvarati... Baš nas je nešto krenulo. Sve to, naravno, nema nikakve veze s vladom i zakonima i time što smo ljude navukli na velike kredite i ulaganja koja sada ne mogu vraćati. Sad, kad malo bolje gledam, sve nešto pada, ali vinari se ne daju. Nikako da malo posustanu. Ali imamo mi školovane ministre pa ćemo lijepo povećati porez ugostiteljima. Pitate se što to ima s vinarima? E, pa ima! Ako je neki, recimo, Dingač koštao u nabavi 100 kn pa je ugostitelj na njega obračunao 13% poreza i maržu dobili smo relativno skupo vino, ali smo si ga još uvijek mogli priuštiti... E, sad više neće biti 13%, već 25% poreza.Ta činjenica, priznat ćete, bitno mijenja situaciju. No, vino iz, recimo, zemalja novog svijeta, kojeg uvoze veliki trgovački centri, a košta u dućanu 30-45 kn neće toliko poskupiti. Nije ni blizu tako dobro kao Dingač, ali cijena itekako igra kad si s lovom na knap. Vidiš da ima rješenja... Dovedeš prave ljude i oni mogu svima stvoriti probleme.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek

More in this category: « G.E.T. Report 12

G.E.T. Report - arhiva

Prev Next
- promo - zlatni sponzor

Iz G.E.T. Vodiča...

- promo -